Μοχάμαντ Χαντί Μοφατέχ

Τον απέλασαν από τη Γερμανία

Στην απέλαση του Μοχάμαντ Χαντί Μοφατέχ, ιρανού επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (IZH) προχώρησε η Γερμανία. Οι Αρχές του Αμβούργου ενημέρωσαν τον Μοφατέχ ότι έχει προθεσμία μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου για να εγκαταλείψει τη χώρα, διαφορετικά θα απελαθεί με δικά του έξοδα και δεν θα έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη Γερμανία. Επίσης στην περίπτωση αυτή, θα κινδυνεύει με φυλάκιση έως τριών ετών. Ο Μοφατέχ ήταν επικεφαλής του IZH από το καλοκαίρι του 2018, και θεωρείτο ο επίσημος αντιπρόσωπος στη Γερμανία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στα τέλη Ιουλίου το Κέντρο που είχε ιδρυθεί το 1953 από ιρανούς μετανάστες – και διέθετε το σημαντικό σιϊτικό τζαμί του Ιμάμη Αλι, ένα από τα παλαιότερα στη Γερμανία, γνωστό ως «Μπλε Τζαμί» για το τιρκουάζ εξωτερικό του – απαγορεύτηκε επειδή θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει με οργανώσεις-δορυφόρους του «τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και διαδίδει έναν επιθετικό αντισημιτισμό».

Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα

Τον βασανίζουν στη φυλακή

Ειδικοί του ΟΗΕ χαρακτήρισαν «βασανιστήρια» τις συνθήκες κράτησης δημοσιογράφου που έκανε αγώνα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και παραμένει στη φυλακή για πάνω από δύο χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που θα μπορούσαν να εξισωθούν με βασανιστήρια θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο». Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται «διάφορες μορφές απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», ιδίως «στέρηση ύπνου, εξαναγκαστική γύμνια, αυθαίρετες έρευνες στο κελί του και απουσία αντίδρασης στη παρασιτική προσβολή του κελιού από ακάρεα».

Ο 68χρονος Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, ιδρυτής της εφημερίδας «El Periódico», επικριτής της δεξιάς κυβέρνησης του τέως προέδρου Γιαματέι (2020-2024), προφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2022, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος. Το 2023, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης, καταδίκη που ακυρώθηκε στο εφετείο. Τον Μάιο, δικαστήριο διέταξε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, εν αναμονή νέας δίκης του. Ωστόσο παραμένει στη φυλακή εξαιτίας άλλης δίωξης για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ντάνιελ Σάντσο Μπροντσάλο

Τον καταδίκασαν σε ισόβια

Σε ισόβια καταδίκασε δικαστήριο της Ταϊλάνδης τον διάσημο σεφ του Tik Tok και του YouTube, Ντάνιελ Σάντσο που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και τον διαμελισμό του κολομβιανού πλαστικού χειρουργού Εντουιν Αριέτα, τον Αύγουστο του 2023 σε νησάκι της χώρας. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη όχι μόνο για τη φρικιαστική της διάσταση αλλά και γιατί ο Σάντσο είναι γιος του διάσημου ισπανού ηθοποιού Ροδόλφο Σάντσο και της Σίλβια Μπροντσάλο.

Στη δίκη του στο νησί Σαμούι ο Σάντσο ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε σε αυτοάμυνα όταν ο Αριέτα επιχείρησε να του επιτεθεί σεξουαλικά και πάνω στον καβγά το θύμα χτύπησε το κεφάλι του στην μπανιέρα, έχασε τις αισθήσεις του και στη συνέχεια κατέληξε. Παραδέχθηκε ότι διαμέλισε το σώμα του θύματος και πέταξε σε στεριά και θάλασσα τη σορό. Αρχική καταδίκη του Σάντσο σε θάνατο μετατράπηκε σε ισόβια λόγω της συνεργασίας του στη διάρκεια της δίκης με τις Αρχές.