Δύο μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν παράλληλα χθες οι ισραηλινές δυνάμεις: έστειλαν τανκς βαθύτερα στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας επιδρομές σε όλον τον θύλακα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επιχείρηση στις πόλεις Τζενίν και Τουλκάρμ καθώς και σε άλλες περιοχές, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εδώ και μήνες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Την ίδια ώρα φτάνουν τα 18 τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το Ιράν και τις οργανώσεις που στηρίζει να προχωρήσουν σε επιθέσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ.

Μερικά από τα πλοία που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχουν στόχο τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ενώ περισσότερα αμερικανικά σκάφη προστέθηκαν τον τελευταίο καιρό ως επίδειξη δύναμης. Εκτός από δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται τώρα στη Μέση Ανατολή, μία μοίρα F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη φτάσει στην περιοχή, όπως και το υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους «USS Georgia». Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι η αποκάλυψη της θέσης ή του προορισμού ενός υποβρυχίου όπως το πυρηνοκίνητο «USS Georgia» αποτελεί σπάνια και σκόπιμη κίνηση ισχύος. Συνολικά, «υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 πύραυλοι Tomahawk έτοιμοι να επιτεθούν στο Ιράν και άνω των 100 αεροσκαφών έτοιμα να απογειωθούν», σημειώνει ο Μπράιαν Κλαρκ, διευθυντής του Κέντρου Αμυντικών Εννοιών και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Hudson.

Μεγάλες επιχειρήσεις

Παράλληλα με την τεράστια δύναμη πυρός των ΗΠΑ που συγκεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή, ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να πραγματοποιήσει δύο μεγάλες επιχειρήσεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Κάτοικοι του Χαν Γιουνίς ανέφεραν ότι ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν αιφνιδιαστικά προς το κέντρο της πόλης, με τον στρατό να διατάσσει εκκένωση στα ανατολικά, γεγονός που ανάγκασε πολλές οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους να τρέξουν για ασφάλεια ή να παγιδευτούν μέσα στους χώρους όπου βρίσκονταν.

Στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ, όπου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε οκτώ Παλαιστινίους κοντά σε ένα σχολείο που στεγάζει οικογένειες εκτοπισμένων, ανέφεραν γιατροί. Στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ένας δημοσιογράφος και η αδελφή του σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινών στρατιωτών στο σπίτι τους.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ εξέδωσε πολλές εντολές εκκένωσης σε όλη τη Γάζα, τις περισσότερες από την αρχή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί πλέον σχεδόν 11 μήνες, προκαλώντας κατακραυγή από Παλαιστινίους, από τον ΟΗΕ και από  αξιωματούχους αρωγής, επειδή συρρικνώνονται σημαντικά οι ανθρωπιστικές ζώνες και λιγοστεύουν οι ασφαλείς περιοχές για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στη Γάζα.

Εκρήξεις στην Τζενίν

Ανησυχητική όμως είναι η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη, καθώς ισραηλινά στρατεύματα βρέθηκαν στην Τζενίν, όπου υπάρχει ένας κατάμεστος προσφυγικός καταυλισμός, απ’ όπου ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα περικύκλωσαν το κεντρικό νοσοκομείο της Τζενίν, αποκλείοντας την πρόσβαση με χωμάτινο ανάχωμα – ένα μέτρο που ο στρατός είπε ότι είχε σκοπό να σταματήσει τους μαχητές να αναζητούν καταφύγιο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η χθεσινή επιχείρηση ακολούθησε μια απότομη αύξηση της δραστηριότητας μελών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ τους τελευταίους μήνες, καθώς έχουν γίνει περισσότερες από 150 επιθέσεις.

Εκτός από τις μεγάλες επιδρομές στην Τζενίν και στο Τουλκάρμ, δύο από τις πιο ασταθείς πόλεις στη βόρεια Δυτική Οχθη, ο στρατός είπε ότι οι δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην πόλη Φάρα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα από χτύπημα drone.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι ανέκτησαν τη σορό ενός στρατιώτη εκ των ομήρων της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ύστερα από επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.