Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν τα βίντεο που έχουν δώσει οι αντάρτες Χούθι από το χτύπημα στο υπό ελληνική σημαία πλοίο SOUNION στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η αντάρτικη οργάνωση από την Υεμένη επιτίθεται σε πλοία που πάνε ή έχουν σχέση με το Ισραήλ σε συμπαράσταση προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Οι Times of India έχουν αναλύσει το δεύτερο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούθι.

Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται μαχητές των Χούθι να τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω στο πλοίο. Ακούγονται να φωνάζουν: «Θάνατος στην Αμερική και το Ισραήλ. Νίκη στο Ισλάμ».

Στη συνέχεια του βίντεο αποτυπώνονται οι εκρήξεις στο τάνκερ.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Οι Χούθι αρχικά είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεσή τους στο πλοίο όπου φαίνεται να το χτυπούν από μακριά και η νύχτα να γίνεται μέρα από τη φωτιά που ξέσπασε.

Δείτε το πρώτο βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Χούθι:

Δεν θα υπάρξει ανακωχή, ξεκαθάρισαν οι Χούθι

Οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου SOUNION, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι Χούθι δεν συμφώνησαν σε «προσωρινή ανακωχή», παρά μόνο να επιτρέψουν τη ρυμούλκησή του, διευκρίνισε.

Η διευκρινιστική δήλωση έγινε αφότου η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε πως οι Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν σε «προσωρινή ανακωχή» ώστε να φθάσουν ρυμουλκά και διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο που έχει υποστεί ζημιές μετά την επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είχε νωρίτερα επισημάνει τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα αν υπάρξει διαρροή του πετρελαίου που μετέφερε το SOYNION.

Πρόκειται για «σοβαρή απειλή για το περιβάλλον της περιοχής», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στα Ηνωμένα Έθνη.

Το δεξαμενόπλοιο εγείρει «τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο» και «ανησυχούμε πολύ για αυτό», επέμεινε.