Ενας προπονητής ποδοσφαίρου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες; Γιατί όχι; Ο Γιούργκεν Κλοπ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Παρίσι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται παρουσιάζουν τον Γερμανό άλλοτε τεχνικό της Λίβερπουλ να απολαμβάνει την εκεί παρουσία του. Γιατί βλέπει τι κάνουν οι αθλητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, την όλη προσπάθειά τους, ενώ χαίρεται για τα επιτεύγματα των φίλων του. Για παράδειγμα, έχουμε τον Βόιτεκ Κζιζ.

Το 2001, ήταν ένας φιλόδοξος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μόλις είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Φορτούνα Κολωνίας. Σε ένα παιχνίδι προσπάθησε να κερδίσει τη μπάλα, αλλά ο αντίπαλος τερματοφύλακας χτύπησε το γόνατό του, προκαλώντας του πολλαπλά κατάγματα!

Φαινομενικά ήταν κάτι δύσκολο μεν, διαχειρίσιμο δε. Υποτιμήθηκε όμως και οι γιατροί απέτυχαν, καθυστέρησαν την όλη θεραπεία και το πόδι του Κζιζ είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί. Τελικά, επανήλθε στον αθλητισμό και καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους Γερμανούς αθλητές στην κατηγορία T/F42 και αυτό αφορά ακρωτηριασμένους πάνω από το γόνατο.

Αλλά ας πάμε στο σήμερα, στο Παρίσι. Ο Κζιζ είναι αθλητής στο μπάντμιντον και ο Κλοπ θέλησε να τον στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Στα 44 χρόνια του, όμως, ο Κζιζ δεν τα πάει τόσο καλά και μάλλον απογοητεύει τον ίσως μεγαλύτερο θαυμαστή του. «Είναι …κατάρα η παρουσία του», λέει ο αθλητής, ασφαλώς αστειευόμενος.

«Πρέπει να το σκεφτώ δύο φορές», απάντησε επίσης με χιούμορ ο Κλοπ για τον εδώ και 23 χρόνια φίλο του. Αυτόν που συγκέντρωσε μόλις επτά βαθμούς στο παρα-μπάντμιντον και στον αγώνα εναντίον του Βρετανού χρυσού Παραολυμπιονίκη, Νταν Μπέθελ. Όταν ο Κλοπ φώναξε «καλή βολή» για τον Μπέθελ, ο αντίπαλος του Κζιζ σχολίασε ως εξής: «Πήρα ένα μπράβο και από αυτόν. Ενας από τους σπουδαιότερους προπονητές στον κόσμο. Εγώ όμως δεν έχω κάποια αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα».

Ο Κλοπ, λοιπόν, και το παρών που δίνει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι κάτι που φωτίζει παραπάνω τη διοργάνωση. Ποτέ άλλοτε στη μεικτή ζώνη ενός αγώνα Παραολυμπιακού αθλήματος δεν υπήρχε τέτοια λάμψη!