Από το Παρίσι συνέχισε χθες, μετά το Βερολίνο, την προσπάθεια «επανεκκίνησης» (ή «επαναπροσδιορισμού», ή «αναρρύθμισης», ή πολύ απλά μιας «νέας αρχής») στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ ο πρωθυπουργός της πρώτης, Κιρ Στάρμερ, που επανέφερε τον Ιούλιο τους Εργατικούς στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις. Ο Στάρμερ, που συναντήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο με τον γερμανό καγκελάριο πριν σπεύσει στη γαλλική πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, είχε χθες συναντήσεις με βρετανούς αθλητές, ηγέτες της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας και κατόπιν με τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες προτού αυτός αναχωρήσει για τη Σερβία.

Οι δυο τους συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και «επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις» και τη συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας και της μετανάστευσης. Πίσω στην πατρίδα του Στάρμερ, ωστόσο, σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν κρίνουμε από τους τίτλους στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, προσείλκυσε η έμμεση παραδοχή που έκανε από το Παρίσι πως η κυβέρνησή του σκέφτεται να απαγορεύσει το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων αλλά και μπροστά από αυτά, όπως επίσης έξω από νοσοκομεία, πανεπιστήμια, παιδικές χαρές, γήπεδα, κλαμπ, καθώς και στα μικρά πάρκα.

Το νομοσχέδιο

Στην πραγματικότητα, τα σχετικά σχέδια τα διέρρευσε χθες η «Sun», εντάσσοντάς τα σε σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για τα προϊόντα καπνού και ατμίσματος, το οποίο περιλαμβάνει και την ιδέα της κυβέρνησης Σούνακ να απαγορευτεί η πώληση προϊόντων καπνού σε άτομα γεννημένα μετά τον Ιανουάριο του 2009. Δεδομένων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στη Βρετανία, ο Στάρμερ δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί σχετικά: με το να μην το αποκλείσει, λίγο πολύ το επιβεβαίωσε. «Nα υπενθυμίσω σε όλους ότι πάνω από 80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος», σχολίασε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Είναι ένας θάνατος που μπορεί να αποφευχθεί, είναι ένα τεράστιο βάρος για το NHS και, φυσικά, είναι ένα βάρος για τον φορολογούμενο. Οπότε, ναι, θα λάβουμε αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα, θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Το οικονομικό κόστος

Σύμφωνα βέβαια με την «Guardian», δεν είναι όλα τα μέλη της κυβέρνησής του ενθουσιασμένα με αυτήν την προοπτική: εσωτερικά υπομνήματα δείχνουν πως το υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου φοβάται το οικονομικό κόστος για την εστίαση. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι να κλείσουν χιλιάδες ακόμα παμπ. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Γιατί επικεντρώνεται ο Στάρμερ σε αυτές τις ανοησίες;», ζήτησε από την πλευρά του να μάθει ο Ρόμπερτ Τζένρικ, ένας από τους δελφίνους των Τόρις. «Θα είναι το τέλος των παμπ», αποφάνθηκε από την πλευρά του ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ.