Δύο σκάφη της ακτοφυλακής της Κίνας και των Φιλιππίνων συγκρούστηκαν σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνους ελιγμούς στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατά τη σύγκρουση που σημειώθηκε στον Υφαλο Σαμπίνα, ο οποίος στις Φιλιππίνες ονομάζεται Υφαλος Εσκόντα, ενώ αυτό είναι το πέμπτο περιστατικό αντιπαράθεσης, μέσα στον Αύγουστο, ανάμεσα στις ναυτικές και τις εναέριες δυνάμεις των δύο χωρών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής Liu Dejun δήλωσε ότι το πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με το κινεζικό το μεσημέρι του Σαββάτου. Τόνισε ότι το πλοίο των Φιλιππίνων έκανε ελιγμούς και «εσκεμμένα συγκρούστηκε» με το κινεζικό, «με αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο τρόπο». Υποστήριξε ότι το πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής λειτουργούσε σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι το πλοίο τους, το Teresa Magbanua, υπέστη σοβαρές ζημιές όταν εμβολίστηκε τρεις φορές από το πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες καταδίκασε τις πολλαπλές επικίνδυνες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Κίνα, περιλαμβανομένου του εν λόγω επεισοδίου.

Ανεβαίνει η ένταση στην περιοχή

Νωρίτερα αυτό τον μήνα οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν το Πεκίνο για δύο ξεχωριστά περιστατικά στα οποία κινεζικά αεροσκάφη φέρεται να εκτόξευσαν φωτοβολίδες σε αεροσκάφη τους που περιπολούσαν στη Νότια Σινική Θάλασσα. Δύο άλλα περιστατικά παρενόχλησης της κινεζικής ακτοφυλακής εναντίον πλοίων των Φιλιππίνων σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο.

Η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο δυναμική στην επιδίωξη των διεκδικήσεών της σε ολόκληρη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο. Οι εντάσεις οδηγούν σε συχνότερες αντιπαραθέσεις, κυρίως με τις Φιλιππίνες, την ασφάλεια των οποίων δεσμεύονται να διασφαλίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στις μακροχρόνιες διαμάχες εμπλέκονται και άλλοι διεκδικητές, όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Η Κίνα απέρριψε μια απόφαση μιας επιτροπής διαιτησίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, η οποία αναιρούσε πολλές από τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.