Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ο Θεός τον γλίτωσε από τη σφαίρα του δολοφόνου στην Πενσιλβάνια για να μπορέσει να σώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως τον κόσμο, απηχώντας την πεποίθηση κάποιων ένθερμων υποστηρικτών του ότι η επιβίωσή του οφείλεται σε θεϊκή παρέμβαση. Σε συνέντευξή του στον Φιλ Μακ Γκρο, την τηλεοπτική προσωπικότητα που είναι γνωστός ως δρ Φιλ, ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε επίσης να ρίξει μέρος της ευθύνης για την εις βάρος του δολοφονική απόπειρα τον Ιούλιο στον πρόεδρο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, που τώρα είναι αντίπαλός του για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Δήλωσε βέβαιος ότι θα κέρδιζε τις εκλογές στην Καλιφόρνια «εάν ο Ιησούς μετρούσε τις ψήφους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Θεός ήταν εκείνος που τον οδήγησε να στρέψει το κεφάλι του προκειμένου να κοιτάξει ένα διάγραμμα, με αποτέλεσμα η σφαίρα να περάσει ξυστά από το αφτί του και να μην τον σκοτώσει. «Το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ο Θεός αγαπά τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Πρέπει να είναι ο Θεός. Πώς μπορείς να πεις ότι είναι τύχη όταν οι πιθανότητες είναι 20 εκατομμύρια προς ένα;».

Τα ποσοστά

Το επιτελείο Τραμπ αναζητά τρόπους να ανακόψει την δυναμική της Δημοκρατικής αντιπάλου του για τον Λευκό Οίκο Κάμαλα Χάρις, καθώς μάλιστα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής γνωρίζουν καλά πως η συζήτηση για τον Θεό και τη χριστιανική πίστη επηρεάζει ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Ετσι, λοιπόν, στην τηλεοπτική συνέντευξη ο Τραμπ το τράβηξε πραγματικά στα άκρα, φθάνοντας να πει ότι εάν «ένας πραγματικά ειλικρινής καταμετρητής ψήφων όπως ο Ιησούς» ήταν υπεύθυνος για την ψηφοφορία στην Καλιφόρνια, θα κέρδιζε επειδή είναι δημοφιλής στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους. «Εγγυώμαι, αν ο Ιησούς καταμετρούσε τις ψήφους, θα κέρδιζα την Καλιφόρνια, εντάξει;».

Ο Μακ Γκρο ζήτησε από τον Τραμπ να σχολιάσει μια πρόσφατη δήλωσή του που ξεσήκωσε σάλο ότι «σε τέσσερα χρόνια, δεν χρειάζεται να ψηφίσετε ξανά. Θα τα φτιάξουμε τόσο καλά, που δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε». Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ανέφερε ότι μιλούσε σε χριστιανικό κοινό και ότι «οι Χριστιανοί για οποιονδήποτε λόγο, δεν ψηφίζουν πολύ». «Θα τα διορθώσω όλα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια», επανέλαβε.  «Γι’ αυτό λέω ότι δεν χρειάζεται να ψηφίσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε εκλογές».

Θρησκευτικά θέματα

Ακατανόητη σε κάποιες στιγμές, η συνέντευξη του Τραμπ ήταν μια προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, πάνω στα θρησκευτικά θέματα.

Η Χάρις, η οποία έχει περιγράψει πως έχει επηρεαστεί από την ινδουιστική παράδοση της μητέρας της και τους Βαπτιστές Χριστιανούς του πατέρα της, ενώ είναι παντρεμένη με Εβραίο, μίλησε για τη δική της πίστη μόνο για λίγο δημόσια φέτος. Τον Ιανουάριο ανέφερε σε μια συνάντηση της Ιεραποστολικής Εταιρείας Γυναικών ότι «ο πάστοράς μου… συχνά λέει ότι ως άνθρωποι της πίστης, καλούμαστε να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να αγαπήσουμε το έλεος και να περπατήσουμε ταπεινά με τον Θεό».

Η Χάρις φέρεται να προηγείται του Τραμπ με 45% έναντι 41% σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς που δημοσιεύτηκε χθες, δείχνοντας ότι ο ενθουσιασμός των ψηφοφόρων της μπορεί να αλλάξει την κούρσα μέχρι τον Νοέμβριο. Το πλεονέκτημα των 4 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερο από το προβάδισμα της μιας μονάδας που είχε η Χάρις έναντι του πρώην προέδρου τέλη Ιουλίου. Η νέα δημοσκόπηση, δείχνει πως η αντιπρόεδρος συγκεντρώνει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του γυναικείου πληθυσμού και των ισπανόφωνων.