Ενώ η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανία δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της, μετά το ξήλωμα του Διοικητή της Μίκολα Όλεστσουκ, η Δύση αδυνατεί να καταλήξει για τη χρήση των όπλων της για πλήγματα σε ρωσικά εδάφη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε την Παρασκευή 30 Αυγούστου τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, μετά τη συντριβή του υπερσύγχρονου F-16 και τον θάνατο του έμπειρου πιλότου, πιθανώς από φίλια πυρά.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά όπλα για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η απόφαση για άρση τέτοιων περιορισμών εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς δεν έχουν προμηθεύσει όλα τα κράτη της ΕΕ στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχει η Δύση σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur προέτρεψε τους δυτικούς εταίρους να άρουν τους περιορισμούς στην ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάβελ Ζαλέφσκι δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η Πολωνία υποστηρίζει την άρση των περιορισμών στην ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από την Πολωνία.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στις 29 Αυγούστου ότι η Ιταλία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από την Ιταλία για χτυπήματα κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος, καθώς ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ιταλία βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι η Ρώμα φέρεται να προμήθευσε στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow.
Η άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το Storm Shadows που παρέχεται από την Ιταλία για τέτοιου είδους χτυπήματα υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση του ίδιου τύπου πυραύλου ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να επιδιώκει να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα Storm Shadows που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για χτυπήματα στη Ρωσία, αλλά οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ εμποδίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο να το κάνει μονομερώς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW) οι αποκλίνουσες πολιτικές των δυτικών συμμάχων σχετικά με τα όπλα χρησιμοποιούν περίπλοκη -για τους Ουκρανούς- επιμελητεία. Την ίδια στιγμή όμως, ο ουκρανικός στρατός πρέπει να κάνει χρήση των όπλων ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των χωρών προέλευσης και συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανονισμούς.
Σίγουρα κάτι τέτοιο κάνει τη ζωή της ουκρανική στρατιωτικής μηχανής το λιγότερο δύσκολη.