Η Ιταλία προτείνει σημαντική αύξηση των φόρων που θα επιβάλλονται σε τουρίστες για να βοηθήσει τις πόλεις να αυξήσουν τα έσοδά τους αλλά και να γίνουν οι επισκέπτες «πιο υπεύθυνοι», όπως αναφέρεται, εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων από τους μόνιμους κατοίκους απέναντι στον υπερτουρισμό.

Το σχέδιο προβλέπει φόρο έως και 25 ευρώ τη βραδιά για τα πιο ακριβά δωμάτια ξενοδοχείων προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο. Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, την οποία επικαλούται οι «Financial Times», προτείνει την αύξηση του ανώτατου ορίου του τουριστικού φόρου στα 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δωμάτιο κάτω των 100 ευρώ. Στα 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δωμάτια με κόστος 100-400 ευρώ, στα 15 ευρώ φόρο για δωμάτια με τιμή 400-750 ευρώ και στα 25 ευρώ για δωμάτια άνω των 750 ευρώ.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Αύγουστο σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,2%. Η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μετά το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%). Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν 1,8% έναντι αύξησης 1,4% τον Ιούλιο και οι τιμές της ενέργειας κατά 2,4% έναντι αύξησης 1,4%, τον περασμένο μήνα. Οι τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο βάρος για τον πληθωρισμό, παρά τη μικρή επιβράδυνσή τους στο 4,7% από 5% τον Ιούλιο.

Μείωση τιμών

Μειωμένες κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 είναι οι τιμές σε 14 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ  με τον «πληθωρισμό» στα σουπερμάρκετ να εμφανίζεται αρνητικός για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής και τροφές και είδη για κατοικίδια. Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τρόφιμα παντοπωλείου, μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη και οινοπνευματώδη ποτά.