Επίθεση με αφορμή την απόφαση του Netflix να εντάξει στην ταινιοθήκη του την σειρά του Mega, Famagusta, εξαπέλυσαν τόσο ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, όσο και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Επίθεση στην οποία επιμένουν να αρνούνται την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντας την «ειρηνευτική επιχείρηση» αλλά και υποστηρίζοντας ότι η σειρά διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα.

Προπαγάνδα

 Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμμαστος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ σε ανάρτηση του κάνει λόγο για «προπαγάνδα» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά», υποστηρίζει ο Τσελίκ σε ανάρτησή του στο X.

«Απαράδεκτο»

Στην ίδια γραμμή και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, που ισχυρίζεται ότι η σειρά «δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί».

Ισχυρίζεται δε ότι είναι «απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το #Netflix, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα».

«Σκάνδαλο»

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μίλησε στο CNN Turk. Στο ρεπορτάζ μάλιστα το Netflix, καταγγέλλεται ότι αγνοεί τις ευαισθησίες της Τουρκίας και έχει δημιουργήσει ξανά σκάνδαλο.

«Η σειρά «Αμμόχωστος», που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 μέσω ελληνικών διατριβών, θα μεταδίδεται στο Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου. Στη σειρά οι Έλληνες παρουσιάζονται ως αθώοι και οι Τούρκοι ως σφαγείς. Γιατί μεταδίδεται αυτή η σειρά; Γιατί το Netflix στοχεύει την Τουρκία; Γιατί στοχοποιούνται οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας;» αναφέρει το CNN Turk.

«Μαύρη προπαγάνδα»

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ο Τατάρ κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα που δυσφημεί την επιχείρηση στην Κύπρο».

«Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες. Βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό με ικανοποίησε. Δεν τους ταιριάζει καθόλου να είναι το Netflix εργαλείο σε ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός με μονόπλευρη οπτική» υποστήριξε ο Τατάρ.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία», για να προσέσει πως «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή».

«Σφαγές»

Ο Τατάρ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε σφαγές τουρκοκυπρίων πριν το 1974 και επιχείρησε για μία ακόμα φορά παραλληλισμό με τα γεγονότα στη Γάζα, υποστηρίζοντας για το Κυπριακό ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι στρατιώτες του ΟΗΕ δεν ενεπλάκησαν στο θέμα και ότι Τουρκοκύπριοι σφαγιάστηκαν».

«Πρέπει να γίνουν και σειρές που θα λένε το αντίθετο»

Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι πρέπει να κάνει και η πλευρά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους «διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές για να εξηγήσουμε το δικό μας θέμα».

«Κάνουν προπαγάνδα με τον τρόπο τους. Μπορούν να εντυπωσιάσουν κάποιο κοινό. Από την άλλη, πρέπει να δείξουμε του λόγου το αληθές με την αντίθετη σειρά», όπως είπε.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι οι κυβερνώντες της Ελλάδας και της Κύπρου «εγκαθίστανται σε καίριες θέσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεράστια ΕΕ εναντίον μας. Όπως οι Εβραίοι διαδίδουν την προπαγάνδα τους για τα γεγονότα της Γάζας, υπάρχει ελληνικό και ελληνικό χέρι σε αυτό. Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αντιδράσεις».

Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς», έγραψε στο X ο Ομέρ Τσελίκ.