Η ανακοίνωση της Πολεοδομίας Μυκόνου, με την οποία η εν λόγω υπηρεσία του κράτους παραδέχεται την αδυναμία της να ελέγξει την παράνομη δόμηση στο νησί, είναι τελείως αξιοθρήνητη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν νοείται το κράτος να αποσύρεται από τη δικαιοδοσία του, επειδή «δεν μπορεί». Να βρει τρόπο και να μπορέσει! Διαφορετικά, για ποιον λόγο να υπάρχει πολεοδομική υπηρεσία στη Μύκονο; Ας κατεβάσει τα ρολά και τα στελέχη της ας μετατεθούν σε άλλες πολεοδομικές υπηρεσίες, όπου θα είναι χρήσιμοι, κι ας αφήσουν τη Μύκονο στην τύχη της. Χειρότερη να γίνει είναι αδύνατο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ανακοίνωση αποσιωπά επιμελώς τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η πολεοδομική υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Η ανακοίνωση αναφέρει αορίστως την ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού και καταλογίζει στο υψηλό κόστος διαβίωσης την απροθυμία υπαλλήλων να μετακομίσουν στη Μύκονο. Ανοησίες! Δεν μπορούν να πουν την αλήθεια ωμή, γιατί θα προσβληθεί η τοπική κοινωνία και η καθημερινότητά τους θα δυσκολέψει. Η αλήθεια είναι ότι οι υπάλληλοι φοβούνται, με όλα αυτά που κάνει ανενόχλητη η μαφία του νησιού. Για έναν κανονικό μηχανικό δεν είναι τίποτα φοβερό ο έλεγχος, ούτε προϋποθέτει υπερεξειδικευμένα προσόντα. Συγκρίνεις αυτό που λέει η άδεια με αυτό που βλέπεις μπροστά σου. Η δυσκολία είναι πώς καταφέρνεις να φτάσεις μέχρις εκεί. Πώς δηλαδή θα ξεπεράσεις τις απειλές και τον εκφοβισμό από τους μπράβους της νύχτας, για φτάσεις στον έλεγχο. Και ας πούμε ότι ο υποθετικός υπάλληλος του παραδείγματος δεν χαρίζεται στον ελεγχόμενο και καταγράφει όλες τις παραβάσεις του. Μετά πώς δραπετεύει ο δύσμοιρος  από εκεί μέσα;

Είναι ντροπιαστικό για το κράτος και τις υπηρεσίες του, το ξαναλέω, αλλά δεν μέμφομαι τους υπαλλήλους επειδή φοβούνται. Οικογενειάρχες είναι οι άνθρωποι, μάλλον δεν θα ήθελαν να έχουν την τραγική κατάληξη του τοπογράφου, που δολοφονήθηκε με είκοσι σφαίρες στο Νέο Ψυχικό. Και εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση τους: την πάπια. Ούτε να τους ελέγξεις μπορείς, ούτε όμως να εκθέσεις τους λόγους που σε εμποδίζουν να το κάνεις. Κρύβεσαι πίσω από τις μισές αλήθειες της αξιοθρήνητης ανακοίνωσης, πίσω τα ήξεις αφήξεις και προσέχεις να μην προκαλείς. Λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να κάνουν τη δουλειά τους οι ελεγκτές θα ήταν υπό τη συνοδεία διμοιρίας των ΟΥΚ, με στελέχη του στρατεύματος εκπαιδευμένα στον ανορθόδοξο πόλεμο, που θα προστατεύουν επί 24 ώρες τα στελέχη της Πολεοδομίας. Μόνο αυτοί μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους μπράβους και τα δίποδα, που προστατεύουν την ανομία στο νησί. Μπορείτε να το φανταστείτε να συμβαίνει; Ασφαλώς όχι! Επομένως, ας φύγει η Πολεοδομία από το νησί. Δεν έχει κανέναν λόγο να υφίσταται, παρά μόνο ως ενοχλητική υπόμνηση της ολιγωρίας του κράτους.

Αντιπολίτευση λέγεται

Εχω πειστεί πλέον ότι μερικά στοιχειώδη της πολιτικής ο Χάρης Δούκας αδυνατεί να τα συλλάβει. Να τον βοηθήσω, λοιπόν, γιατί αν δεν χωνέψει τις βασικές έννοιες δεν βλέπω να έχει μέλλον. Τελευταία, λ.χ., τα έχει βάλει με τον Κώστα Μπακογιάννη, επειδή ο τέως δήμαρχος έχει την επιμονή να θέτει στον διάδοχό του όλα αυτά που θα έπρεπε να προχωρούν, αλλά δεν κινούνται. Η ερμηνεία που δίνει ο κ. Δούκας στη στάση του προκατόχου του είναι ψυχολογική. Κατηγορεί τον Μπακογιάννη ότι ακόμη δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ήττα του, γι’ αυτό τα έχει βάλει μαζί του, αντί να τον αφήσει στην ησυχία του να μην κάνει τίποτα. Ο κ. Δούκας κάνει λάθος να προβάλλει στον αντίπαλο τα δικά του συμπλέγματα και του διαφεύγει το βασικότερο, ότι το συνεχές σφυροκόπημα από τον Μπακογιάννη λέγεται αντιπολίτευση και είναι κάτι σχετικώς σπάνιο στον Δήμο Αθηναίων. Κατά κανόνα, οι ηττημένοι παύουν να ασχολούνται με τον δήμο μετά την ήττα τους. Βρίσκουν μια ισορροπία με τον νικητή για να μοιράζονται οι δουλίτσες και στέφονται σε άλλα. Αυτό είναι που αλλάζει με τον Μπακογιάννη και του κακοφαίνεται τόσο πολύ του κ. Δούκα: κάνει αντιπολίτευση!

Υστερόγραφο

Να σας ενημερώσω ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα απουσιάζει η στήλη, λόγω του προγραμματισμένου ρεκτιφιέ των 65 που πρέπει να κάνω. Θα επανέλθω χειρότερος!