Θρήνος και οργή επικρατεί στο Ισραήλ μετά την ανάσυρση από τις IDF των σορών 6 ακόμη ομήρων (εικόνα πάνω από Times of Israel. Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, στις 31/8 κατά του Νετανιάχου και υπέρ μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων). Συγγενείς, βάλλουν κατά του Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι ο θάνατος των ομήρων είναι το «άμεσο αποτέλεσμα» του «τορπιλισμού» των προτεινόμενων συμφωνιών εκεχειρίας και της απαίτησής του να διατηρήσει ο στρατός του Ισραήλ τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

Ειδικότερα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι έξι όμηροι, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν στη Γάζα, θα ήταν ακόμα ζωντανοί εάν η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους.

«Αν δεν ήταν ο τορπιλισμός (σ.σ υπονόμευση της συμφωνίας), οι δικαιολογίες και οι περιστροφές, οι όμηροι των οποίων τους θανάτους μάθαμε σήμερα το πρωί πιθανότατα θα ήταν ζωντανοί», αναφέρει το φόρουμ σε μια ανάρτηση στο X.

«Μόλις 8 όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί ύστερα από επιχειρήσεις των IDF, στην Γάζα, την ώρα που 105 όμηροι απελευθερώθηκαν με τη συμφωνία του Νοεμβρίου»

«Φτάνει πια»

«Τους τελευταίους μήνες, οκτώ όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε σύγκριση με 105 ομήρους που απελευθερώθηκαν με τη συμφωνία [του Νοεμβρίου]», αναφέρει το φόρουμ, επικρίνοντας τους χειρισμούς Νετανιάχου.

«Μην κρύβεστε πίσω από τον εκπρόσωπο των IDF. Δώστε στο κοινό έναν απολογισμό της ατελείωτης εγκατάλειψης», προσθέτει, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Θρηνούμε για τη δολοφονία στην αιχμαλωσία των Uri Danino, Alex Lubanov, Almog Sarosi, Hirsch Goldberg Poland, Carmel Gat και του αείμνηστου Aden Yerushalmi.

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε για άλλη μια φορά τη δολοφονία 6 απαχθέντων. 6 άνδρες και γυναίκες που απήχθησαν ζωντανοί και επέζησαν από την κόλαση της αιχμαλωσίας και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση:

«Για 11 μήνες, η ισραηλινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νετανιάχου απέτυχε να κάνει αυτό που αναμένεται να κάνει μια κυβέρνηση – να επιστρέψει τους γιους και τις κόρες της στην πατρίδα.

Μια συμφωνία για την επιστροφή των απαχθέντων βρίσκεται στο τραπέζι για πάνω από δύο μήνες. Αν δεν υπήρχαν οι τυχοδιωκτισμοί, οι δικαιολογίες και οι περιστροφές, οι απαχθέντες των οποίων το θάνατο μάθαμε σήμερα το πρωί θα ήταν πιθανότατα ζωντανοί».

Και απευθυνόμενοι στον Νετανιάχου, οι συγγενείς τον ομήρων σημειώνουν: «Αρκετά με τις δικαιολογίες. Αρκετά με τις περιστροφές. Αρκετά με την αναβλητικότητα!

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι απαχθέντες μας στην πατρίδα τους – οι ζωντανοί για αποκατάσταση και τα θύματα και οι δολοφονημένοι για ταφή στη χώρα τους».

Ακύρωσε εμφάνιση ο Νετανιάχου

Σε αυτό το κλίμα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η εμφάνιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εκδήλωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε Δημοτικό Σχολείο στην Ιερουσαλήμ.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει ακόμη την ανάκτηση των σορών έξι ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν οι ΤΟΙ.

Η τραγική ειρωνεία

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τρεις από τους έξι ομήρους, των οποίων τα πτώματα ανασύρθηκαν από τον στρατό σε επιχείρηση στη Γάζα, επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο της επόμενης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων/κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, μεταδίδει η Haaretz, επικαλούμενη ισραηλινές πηγές.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Haaretz