Ο τρόπος με τον οποίο οι διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας, η Δημοκρατική νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγουν να συνδεθούν με νεαρούς ψηφοφόρους στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία τους.

Πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε διαπιστευτήρια σε περισσότερους από 200 δημιουργούς περιεχομένου, τους λεγόμενους influencers, προκειμένου να έχουν μια θέση στην πρώτη σειρά ώστε να καλύψουν το εθνικό συνέδριο του κόμματος – δίνοντάς τους ισοδύναμη θέση με τους επαγγελματίες των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Στη σκηνή του συνεδρίου 5 influencers μίλησαν για τη σχέση τους με την πολιτική. Σύμφωνα με αξιωματούχους της διοργάνωσης, αυτά τα πέντε άτομα έχουν συνολικά 23 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βάσει υπολογισμών συνολικά, όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου που συμμετείχαν στο συνέδριο είχαν την ικανότητα να φτάσουν σε 500 εκατομμύρια λογαριασμούς σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μιλώντας στο Politico, η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος Εμιλι Σουνγκ ανέφερε ότι βίντεο από το συνέδριο στα social media συγκέντρωσαν περισσότερες από 350 εκατομμύρια προβολές.

«Οι Δημοκρατικοί διαμόρφωσαν ένα συνέδριο που έδωσε προτεραιότητα στην προσέγγιση του αμερικανικού λαού εκεί που βρίσκεται. Μαζί με τα μέλη των μέσων ενημέρωσης, οι δημιουργοί περιεχομένου ήταν κρίσιμοι για να μεταφέρουν την εμπειρία του συνεδρίου και την ιστορία της Κάμαλα Χάρις και του Τιμ Γουόλς στους ψηφοφόρους που θα καθορίσουν αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε η Σουνγκ. «Εμείς συνεχίζουμε να αναζητούμε νέους και καινοτόμους τρόπους για να προσεγγίσουμε τον αμερικανικό λαό, σε κάθε πλατφόρμα, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Από τότε που η Κάμαλα Χάρις έγινε η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με memes, χορούς στο TikTok, βίντεο και GIFs αφιερωμένα στην αντιπρόεδρο. Αυτό βοήθησε την εκστρατεία να ενισχύσει την υποστήριξη των νεαρών ψηφοφόρων, οι οποίοι υστερούσαν σε ενθουσιασμό όσο ο πρόεδρος Μπάιντεν διεκδικούσε εκ νέου τον Λευκό Οίκο. Τώρα όλοι αναζητούν στρατηγικές προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους της Γενιάς Ζ (περίπου όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2010) και όσους γεννήθηκαν λίγο νωρίτερα.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ABC News, την «Washington Post» και την εταιρεία Ipsos διαπίστωσε ότι η Χάρις κερδίζει ψηφοφόρους 18-39 ετών με ποσοστό 59% έναντι του Ντόναλντ Τραμπ που συγκεντρώνει μόλις 34%.

Οι νέοι είναι στο Διαδίκτυο, σχολιάζει η Νάνσι Γκόμες, εκπρόσωπος του NextGen America, τονίζοντας πως η γενιά Ζ είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο μόνος τρόπος να τους συναντήσουν οι πολιτικοί είναι εκεί που βρίσκονται – στις πλατφόρμες και τις εφαρμογές». Από τη μεριά των Ρεπουμπλικανών τη δουλειά ανέλαβε να κάνει ο 40χρονος υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς – ξεκίνησε μια επιθετική καμπάνια στο TikTok με πολλά βιντεάκια με νέους, θέλοντας να φρεσκάρει την εικόνα του κόμματος.

Οι «Financial Times» μιλούν και για μια νέα πρακτική που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Οι πολιτικές εκστρατείες των δύο κομμάτων δημιουργουν και ωθούν τους micro-influencers, δηλαδή λογαριασμούς ατόμων με ειδικά ενδιαφέροντα αν και όχι τόσους πολλούς ακολούθους, προκειμένου να στοχεύσουν καλύτερα τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι «microinfluencers» απολαμβάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους χρήστες και αποτελούν, έχοντας αρκετές χιλιάδες ακολούθους, έναν φθηνό τρόπο προσέγγισης του νεότερου εκλογικού σώματος, αλλά και άλλων ομάδων όπως οι μαύροι και οι λατίνοι ψηφοφόροι. Αυτοί οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι από τους οποίους δεν ασχολούνται συνήθως με την πολιτική, δέχονται προτάσεις τώρα, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, για τριψήφιες έως εξαψήφιες πληρωμές. Και αρκετοί από αυτούς δέχονται, όπως δείχνει η αλλαγή στο περιεχόμενό τους.