Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων, με στοιχεία της επιβατικής κίνησης να προμηνύουν ως χρονιά-ρεκόρ το 2024. Τα στοιχεία δείχνουν άνοδο 9,5% στην επιβατική κίνηση στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 σε σχέση με πέρυσι για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας που διεξάγονται εμπορικές πτήσεις. Το σύνολο των επιβατών το συγκεκριμένο διάστημα έφτασε τα 42.538.219 έναντι 38.833.074 επιβατών το αντίστοιχο επτάμηνο του 2023, ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να είναι μήνας «απογείωσης» στην επιβατική κίνηση αλλά και στις πτήσεις. Για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά οδεύει προς νέο ρεκόρ τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και πτήσεων για την Αθήνα. Συνολικά, το επτάμηνο του 2024 η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τους 17,62 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 14,6%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 8% και του 17,6% αντίστοιχα. Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 150.344, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12,4% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο το 2023.
Πιο πικρός ο καφές λόγω νέων αυξήσεων
Μετά την αύξηση στην τιμή του σερβιριζόμενου καφέ, του οποίου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 24% από 1η Ιουλίου 2024, με τον φόβο νέων αυξήσεων στα ράφια αυτή τη φορά βρίσκονται οι καταναλωτές αφού συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στη χονδρική, όπου στην ποικιλία Arabica οι τιμές εμφανίζονται υψηλότερες κατά 40-45% και στην ποικιλία Robusta κατά 65%. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές αν συνεχιστούν θα έχουν επιπτώσεις τους επόμενους μήνες και στη λιανική τόσο σε προϊόντα εσπρέσο σε κάψουλες ή αλεσμένο αλλά ακόμα και στον ελληνικό καφέ.
Απολύσεις από την Goldman Sachs
Η Goldman Sachs ετοιμάζεται να απολύσει από 1.300 έως 1.800 υπαλλήλους – το 3% με 4% του εργατικού της δυναμικού – στο πλαίσιο ετήσιας διαδικασίας για την αποχώρηση εργαζομένων που παρουσιάζουν τις χαμηλότερες επιδόσεις. Οι περικοπές αναμένονται στα διάφορα τμήματα της επενδυτικής τράπεζας, με ορισμένες ομάδες να επηρεάζονται περισσότερο από άλλες. Οι απολύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο, ανέφερε πηγή στη «Wall Street Journal». Αποτελούν μέρος ετήσιας διαδικασίας αναθεώρησης που είναι γνωστή στην Goldman Sachs ως «στρατηγική αξιολόγηση πόρων» ή SRA.
Πλωτά φωτοβολταϊκά
Μια σειρά από διατάξεις που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας και τη διευκόλυνση της επέκτασης των έργων ΑΠΕ σε υβριδικά project, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βγήκε σε διαβούλευση. Ειδικότερα, ο νέος νόμος θέτει το θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά φωτοβολταϊκά, προβλέπει την αύξηση της ισχύος για εγκατάσταση ΑΠΕ με αποθήκευση στον Πόρο, δίνει παράσταση των προθεσμιών αδειοδότησης του ειδικού πιλοτικού έργου της Αστυπάλαιας και δημιουργεί το πλαίσιο ώστε να δοθούν όροι σύνδεσης σε νέα έργα αποθήκευσης χωρίς ταρίφες. Τέλος, περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με μετατροπή των αδειών παραγωγής ενέργειας σε άδειες αποθήκευσης και τη μετατροπή των φωτοβολταϊκών σε υβριδικά έργα.
ΜμΕ: χαμηλά στην ψηφιοποίηση
Τρίτη από το τέλος βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή ψηφιακή ένταση στην ΕΕ. Συγκεκριμένα το 56,2% των επιχειρήσεων της Ελλάδας χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση, ενώ χειρότερα από τη χώρα μας είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία και το 72,1% και το 70,6%, αντίστοιχα, των επιχειρήσεών τους να κατατάσσονται στον πολύ χαμηλό δείκτη DII, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι εκπτώσεις δεν έφεραν χαμόγελα
Οι θερινές εκπτώσεις του 2024 ολοκληρώθηκαν εν μέσω πολλαπλών αντιφάσεων με την ανάκαμψη να μην εδραιώνεται στην αγορά, καθώς η σωρευτικά διαβρωτική επίδραση του πληθωρισμού έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα, καθιστώντας τους καταναλωτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Στις φετινές εκπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις (57%) κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι, με τις νησιωτικές περιοχές και την Αττική να φαίνεται ότι είχαν σχετικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας και της ευνοϊκής φέτος τουριστικής κίνησης. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (85%) που θεωρεί πως φέτος οι καταναλωτές ήταν περισσότερο συγκρατημένοι.
Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας
Η κυβέρνηση Στάρμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει μια συμπιεσμένη τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Οι εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο θα δούλευαν τον ίδιο αριθμό ωρών, αλλά σε λιγότερες ημέρες. Το μέτρο είναι μέρος της εργασιακής μεταρρύθμισης που υποσχέθηκε το Εργατικό Κόμμα. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι επεξεργάζεται την ιδέα, που προτάθηκε από την εφημερίδα «Daily Telegraph», ότι οι βρετανοί εργαζόμενοι θα μπορούν να το απαιτούν από τους εργοδότες τους, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.