Ξεκίνησε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον απόηχο μιας ακόμη μεγάλης διάκρισης καθώς το ΕΚΠΑ ανακηρύχθηκε κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα το ΕΚΠΑ και καλύτερο πανεπιστήμιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με βάση την «Kατάταξη της Σαγκάης» (ARWU), μία από τις πιο σημαντικές κατατάξεις πανεπιστημίων παγκοσμίως, με μεγάλο αντίκτυπο στο πώς κρίνουν τα πανεπιστήμια φοιτητές, επιστήμονες αλλά και επιχειρήσεις.

Αυτό ήταν εμφανές τόσο στο αισιοδοξο κλίμα όσο και σε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ, για την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στον Αγιασμό παρέστησαν οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου, Καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό. Το Υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στις Πρυτανικές Αρχές, στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου, στους καθηγητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου, τόνισε τη σημασία της παιδείας ως πυλώνα της κοινωνίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη καλλιέργειας του ήθους, των ανθρώπινων αξιών και του πνεύματος, παράλληλα με την επιστημονική γνώση. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη και επιτυχίες.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου και φέτος στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και ευχαρίστησε για τις ευχές και την ενθάρρυνση. Τόνισε ότι το ΕΚΠΑ, ως ιστορικό πνευματικό Ίδρυμα, παραμένει προσηλωμένο στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και έρευνας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες διακρίσεις για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αποτελούν ακόμα μία αναγνώριση του έργου που υλοποιείται.

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής κ. Παπαϊωάννου, στον χαιρετισμό του, ευχήθηκε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκη καλή ακαδημαϊκή χρονιά, εξήρε τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το οποίο και ο ίδιος υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε όλα τα Πανεπιστήμια και, φυσικά, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π. Ιωάννης Καρπασινός.

Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

«Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη, υγεία και ευόδωση όλων των στόχων!

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Η παγκόσμια αναγνώρισή του αποτυπώνεται συνεχώς σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις αξιολόγησης καθώς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πρόσφατα του απονεμήθηκε η διάκριση του πιο βελτιωμένου Πανεπιστημίου σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με στόχο την αριστεία το Πανεπιστήμιό μας βρίσκεται σε διαρκή βελτίωση βασιζόμενο στην προσπάθεια και την σκληρή δουλειά του επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού.

Με επίκεντρο τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, θα συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια και αυτή τη χρονιά στοχεύοντας ακόμη ψηλότερα.

Με θερμές ευχαριστίες προς όλες και όλους για την εμπιστοσύνη σας, εύχομαι καλή ακαδημαϊκή χρονιά!».