Η κλιματική κρίση απειλεί να σβήσει από τον χάρτη μερικά από τα πιο όμορφα και ιστορικά μέρη του κόσμου. Από τις Ελβετικές Άλπεις έως την Όπερα του Σίδνεϊ, εμβληματικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εκπέμπουν SOS, καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο των πλημμυρών, των διαβρώσεων, των κατολισθήσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων κλιματικού κινδύνου Climate X μοντελοποίησε τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει 500 τέτοια αξιοθέατα και εντόπισε τα 50 που κινδυνεύουν περισσότερο μέχρι το 2050, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν δραστικά.

Συνολικά 17 ευρωπαϊκά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς εμφανίζονται στη λίστα, με τις πλημμύρες και την ξηρασία να αποτελούν τους κύριους κινδύνους σε όλη την ήπειρο.

Σουηδία και Γαλλία φιλοξενούν τα μνημεία

Το σιδηρουργείο Engelsberg στη Σουηδία είναι το ευρωπαϊκό μνημείο που κινδυνεύει περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο με τα 50 μνημεία της UNESCO που απειλούνται από πλημμύρες.

Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και αναγνωρίζεται ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού βιομηχανικού συμπλέγματος και το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα σουηδικού σιδηρουργείου, το οποίο ενίσχυσε την ευημερία της χώρας επί δύο αιώνες.

Στην έκτη θέση βρίσκεται το Grotte Chauvet-Pont d’Arc στο Αρντές της Γαλλίας. Απειλούμενο από πλημμύρες και κατολισθήσεις, το διακοσμημένο σπήλαιο περιέχει τις παλαιότερες γνωστές και καλύτερα διατηρημένες φιγούρες στον κόσμο, που χρονολογούνται έως και 32.000 χρόνια πριν.

Το Grotte Chauvet-Pont d’Arc στη Γαλλία

Άλλα ευρωπαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο

Στην 11η θέση βρίσκεται η περιοχή Jungfrau-Aletsch των Ελβετικών Άλπεων, όπου οι επισκέπτες βρίσκουν τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης. Τώρα απειλείται από τις πλημμύρες των ποταμών. Παρόμοιες απειλές αντιμετωπίζει το βιομηχανικό συγκρότημα Zollverein Coal Mine στο Έσσεν της Γερμανίας (12η θέση), ενώ ο χώρος βιομηχανικής κληρονομιάς Rjukan-Notodden στη Νορβηγία (13η θέση), ο οποίος χρησιμοποιούσε υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, κινδυνεύει επίσης από πλημμύρες.

Η Κιστερσιανή Αβαία του Fontenay στη Γαλλία (17η θέση), που ιδρύθηκε το 1119, θα μπορούσε και αυτή να καταστραφεί από πλημμύρες εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το Srebarna Nature Reserve της Βουλγαρίας (20η θέση), μια λίμνη γλυκού νερού 600 εκταρίων που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής σχεδόν 100 ειδών πτηνών, και το βιοποικιλιακό Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία (27η θέση) απειλούνται και τα δύο από πλημμύρες ποταμών.

Οι καταιγίδες προσθέτουν στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεσαιωνικά ιστορικά κέντρα του Stralsund και του Wismar στη Γερμανία (22η) και οι εντυπωσιακοί υδάτινοι κήποι του Studley Royal Park στην Αγγλία (24η θέση).

Επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, διάφορα Σκωτσέζικα μνημεία αντιμετωπίζουν κλιματικές απειλές, από πλημμύρες στις απομακρυσμένες νήσους St Kilda (45η θέση) έως κατολισθήσεις στο χωριό των νερόμυλων του 18ου αιώνα New Lanark (44η θέση).

Στη Νορβηγία, το Bryggen (31η θέση), η ιστορική περιοχή του λιμανιού του Μπέργκεν, αντιμετωπίζει κινδύνους από πλημμύρες και ξηρασία. Το Provins, Town of Medieval Fairs (32η θέση) στην Καμπανία της Γαλλίας απειλείται από πλημμύρες ποταμών, ενώ τα West Norwegian Fjords (40ηθέση) και η γέφυρα Vizcaya της Ισπανίας (43η θέση) κινδυνεύουν και τα δύο από παράκτιες πλημμύρες.

Στην 33η θέση, το Εθνικό Πάρκο Doñana της Ισπανίας επίσης βρίσκεται στα 50 κορυφαία μνημεία που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, συμπεριλαμβανομένων της ξηρασίας και των πλημμυρών ποταμών, επιφάνειας και ακτών.

Αξιοθέατα στην Ινδονησία, την Κίνα, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία βρίσκονται στις υπόλοιπες θέσεις της σχετικής λίστας.

Το Bryggen

Αυστηρή προειδοποίηση για κυβερνήσεις, διατηρητές και κοινότητα

Η απώλεια των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που έχουν επιλεχθεί για τη πολιτιστική ή φυσική τους σημασία, θα είναι ένα καταστροφικό πλήγμα. Ωστόσο, οι κλιματικές απειλές που αντιμετωπίζουν επηρεάζουν ήδη τις κοινότητες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί η Climate X.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν μια αυστηρή προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις, τους διατηρητές και την παγκόσμια κοινότητα να προτεραιοποιήσουν τη διατήρηση του πλανήτη μας. Να διατηρήσουν τα αρχαία μνημεία μας και τα τρέχοντα περιουσιακά μας στοιχεία και την υποδομή μας και να προστατεύσουν τη ζωή σήμερα και στο μέλλον», δηλώνει ο CEO και συνιδρυτής της εταιρείας, Lukky Ahmed.

Η Climate X μοντελοποιεί τον κλιματικό κίνδυνο σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία δημιουργώντας ψηφιακά δίδυμα και παρέχοντας πληροφορίες για το μέλλον, που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα περιουσιακά στοιχεία ή τα ακίνητα.