Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς αναφέρει ότι μετά την επιτυχή διάσωση ομήρων από το Ισραήλ στο Νουσεϊράτ τον Ιούνιο, δόθηκαν νέα πρωτόκολλα στους φρουρούς των ομήρων, εάν ισραηλινά στρατεύματα τους πλησίαζαν.

«Λέμε σε όλους ξεκάθαρα ότι μετά το περιστατικό στο Νουσεϊράτ, δόθηκαν νέες οδηγίες στους μουτζαχεντίν που είχαν αναλάβει να φυλάνε τους αιχμαλώτους σχετικά με την αντιμετώπισή τους σε περίπτωση που ο στρατός κατοχής πλησίαζε στον τόπο κράτησής τους», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα.

«Η επιμονή του Νετανιάχου να απελευθερώσει τους κρατούμενους μέσω στρατιωτικής πίεσης αντί να συνάψει συμφωνία θα σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους μέσα σε φέρετρα και οι οικογένειές τους θα πρέπει να επιλέξουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί», προσθέτει ο Αμπού Ομπέιντα. Στην αρχή του πολέμου, ο Αμπού Ομπέιντα απείλησε ότι θα εκτελέσει Ισραηλινούς ομήρους και θα δημοσιεύσει υλικό από τις δολοφονίες.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ισραηλινός στρατός φέρουν την πλήρη ευθύνη για τους θανάτους Ισραηλινών κρατουμένων που κρατούνται στη Γάζα. Δήλωσε ότι ο Νετανιάχου εσκεμμένα καθυστέρησε κάθε πιθανή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων για στενά πολιτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών κρατουμένων λόγω άμεσων αεροπορικών επιδρομών.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ

Σε μια σειρά δηλώσεων που κυκλοφόρησε στο Telegram, ο Αμπού Ομπέιντα τόνισε: «Ο Νετανιάχου και ο ισραηλινός στρατός είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους θανάτους των κρατουμένων. Η άρνησή τους να συμμετάσχουν σε συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων οδήγησε στην εσκεμμένη θανάτωση δεκάδων κρατουμένων μέσω άμεσων αεροπορικών βομβαρδισμών».

Μετά την επίθεση στο Al-Nuseirat, ο Αμπού Ομπέιντα αποκάλυψε ότι είχαν δοθεί νέες οδηγίες στους μαχητές της Χαμάς που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των κρατουμένων. Οι οδηγίες αυτές υπαγορεύουν τον τρόπο χειρισμού των κρατουμένων εάν οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάσουν τη θέση τους.

Το επίσημο κανάλι Telegram της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, δημοσίευσε επίσης μια εικόνα που δείχνει μια αναπαράσταση κρατουμένων με έναν μαχητή της αντίστασης να στέκεται πίσω τους, έτοιμος να πυροβολήσει.

Τρεις εκ των ομήρων βρίσκονταν στην λίστα της Χαμάς προς απελευθέρωση σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων-αιχμαλώτων.

Αυξανόμενη πίεση στον Νετανιάχου από το εσωτερικό της χώρας αλλά και τον κόσμο

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ, ιδίως μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού την Κυριακή ότι ανέκτησε τα πτώματα των έξι ισραηλινών κρατουμένων στη Ράφα. Η τυχαία ανακάλυψη των πτωμάτων των ομήρων, προκάλεσε οργή και αύξησε τις εκκλήσεις για άμεση διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Νετανιάχου με την Χαμάς.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αυξήθηκαν κάθετα οι εκκλήσεις εντός του Ισραήλ για πολιτική ανυπακοή και γενική απεργία με κύριο αίτημα την συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Κατά έναν τραγικό τρόπο, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι τρία από τα πτώματα που ανασύρθηκαν, άνηκαν σε ομήρους που συμπεριλαμβάνονταν στο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ διαπραγματευτών Κατάρ και Αιγύπτου, Χαμάς και Ισραήλ που η Χαμάς πρότεινε τον Ιούλιο.

Να υπογραμμιστεί πως ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Σαλέχ αλ Αρούρι που εκτελέστηκαν σε επιχειρήσεις δολοφονίας του Ισραήλ, αρχηγός και υπαρχηγός της Χαμάς αντίστοιχα, δεν φημίζονταν για την σκληρή γραμμή τους, αλλά αντίθετα για την διάθεση για να υπάρξει λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Ο Γιαχία Σινουάρ, είναι εκφραστής μιας εμφανώς πιο σκληρής στρατιωτικής γραμμής, κάτι που πιθανόν το Ισραήλ υποτίμησε δολοφονώντας τους Χανίγια-Αρούρι.

Πηγές: Telegram, Yedioth Ahronoth, Times of Israel