Καζάνι που βράζει θυμίζει το Ισραήλ μετά την εύρεση των σορών των έξι ομήρων. Καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πανεθνική γενική απεργία. Τα τεκταινόμενα αυτά αντανακλούν την επιθυμία των πολιτών για άμεση συμφωνία αντί για την στρατηγική εξόντωσης της Χαμάς που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ο Νετανιάχου αρνήθηκε, για ακόμη μία φορά, να συμφωνήσει σε εκεχειρία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Χαμάς να θέσει σε κίνδυνο τη ασφάλεια του Ισραήλ. Από την πλευρά της, η Χαμάς έχει αρνηθεί τον συμβιβασμό, λέγοντας ότι δεν θα απελευθερώσει ομήρους χωρίς μόνιμη εκεχειρία. Αυτή η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει την οργή πολλών Ισραηλινών που θέλουν να απελευθερωθούν οι όμηροι ακόμη και αν αυτό διατηρήσει τη Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα.
Σημειώνεται ότι λόγω της απεργίας, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι δημοτικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα αναμένεται να κλείσουν. Στην Ιερουσαλήμ, το δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου θα παραμείνει κλειστό μέχρι το μεσημέρι. Και στο Τελ Αβίβ, οι εργαζόμενοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, το μεγαλύτερο της χώρας, δήλωσαν ότι αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία.
Πώς θα αντιδράσει ο Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται ήδη υπό ασφυκτική πίεση, τόσο εσωτερικά, όσο και από τους συμμάχους. Η οργή των πολιτών κλιμακώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του στρατού για την εύρεση των σορών έξι ομήρων. Ακόμη, δεν είναι σαφής η επίδραση που θα έχουν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στην απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Άλλωστε οι συμμαχοι του στον συνασπισμό λένε ότι είναι καλύτερα να αποφύγει μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και αν αυτό θα έσωζε τη ζωή κάποιων από τους ομήρους.
Ορισμένα μέλη του συνασπισμού του κ. Νετανιάχου έχουν απειλήσει με κατάρρευση της κυβέρνησης, αν η συμφωνία προχωρήσει, και μόνο ένας ανώτερος υπουργός, ο Γιοάβ Γκαλάντ, έχει πιέσει για μια συμφωνία. Παρόλα αυτά, η τελευταία απεργία αυτής της κλίμακας, τον Μάρτιο του 2023, κατάφερε να αναγκάσει τον κ. Νετανιάχου να σταματήσει τη βαθιά αμφιλεγόμενη προσπάθειά του να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ και, 17 μήνες αργότερα, οι διαδηλωτές ελπίζουν να επιτύχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.
Το μπλόκο Σμότριτς στη γενική απεργία
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, σύμφωνα με πληροφορίες του AP, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να ζητήσει επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα για να αποτρέψει μια προγραμματισμένη πανεθνική απεργία τη Δευτέρα. Σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριχ υποστήριξε ότι μια απεργία θα έβλαπτε την οικονομία σε καιρό πολέμου και θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει ακόμη σχολιάσει το αίτημα.
Σημειώνεται ότι ο Σμότριτς δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο τμήμα μισθοδοσίας του υπουργείου Οικονομικών να διαβιβάσει οδηγία ότι όποιος συμμετάσχει στην απεργία τη Δευτέρα δεν θα πληρωθεί. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μια τέτοια απεργία στερείται κάθε νομικής βάσης, υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτική και αποσκοπεί στο να επηρεάσει «αθέμιτα» τις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια του κράτους.
«Τα θέματα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της εξουσίας του πολιτικού κατεστημένου και δεν αποτελούν αντικείμενο απεργίας των συνδικάτων και δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών και των εργασιακών σχέσεων στο Ισραήλ», υποστήριξε ο Smotrich στην επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα.
Νέες προσπάθειες
Οι δολοφονίες των έξι ομήρων έχουν αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου. Οι πολίτες ζητούν να συναφθεί άμεσα συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα. Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Μπάιντεν και Χάρις με την ομάδα που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των ομήρων.
Η ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, συζητά με την Αίγυπτο και το Κατάρ σχετικά με το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας «take it or leave it» που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν σε Ισραήλ και Χαμάς τις επόμενες εβδομάδες.
Σε περίπτωση που κάποια εκ των δύο πλευρών δεν την αποδεχθούν, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό αμερικανική ηγεσία. Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η ανακάλυψη των έξι ομήρων θα καθιστούσε περισσότερο ή λιγότερο πιθανό το Ισραήλ και η Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
«Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το διαπραγματεύεστε αυτό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διακοπεί κάποια στιγμή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν πάνω στην τελική πρόταση πριν βρεθούν νεκροί οι έξι όμηροι σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας. «Θα εκτροχιάσει τη συμφωνία; Όχι. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προσθέσει πρόσθετο επείγοντα χαρακτήρα σε αυτή τη φάση του κλεισίματος, στην οποία βρισκόμασταν ήδη».
Τι λένε οι αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές είπαν στο Associated Press, ότι η δημόσια κατακραυγή για τους έξι ομήρους που έχασαν τη ζωή τους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο επίπεδο πολιτικής πίεσης στον Νετανιάχου.
«Νομίζω ότι πρόκειται για σεισμό. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη βήμα στον πόλεμο», δήλωσε ο Nomi Bar-Yaacov, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Διεθνούς Ασφάλειας στο Chatham House, λίγο πριν από τις διαδηλώσεις της Κυριακής.
Ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν προειδοποιήσει ότι ο χρόνος τελειώνει.
Το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου ήρθε σε αντιπαράθεση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, την Πέμπτη, με τον Γκαλάντ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο ενός στρατηγικού διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου – ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες – έναντι της ζωής των ομήρων.