Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αφού διαπίστωσαν ότι η απόκτησή του παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις, μεταξύ άλλων ποινικών ζητημάτων. Οι ΗΠΑ μετέφεραν το αεροσκάφος στη Φλόριντα τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια σχέση που εδώ και καιρό είναι ψυχρή μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας και η κατάσχεσή του στη Δομινικανή Δημοκρατία σηματοδοτεί μια κλιμάκωση καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ερευνούν αυτό που θεωρούν ως διεφθαρμένες πρακτικές από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Το αεροπλάνο έχει περιγραφεί από αξιωματούχους ως το αντίστοιχο της Βενεζουέλας με το Air Force One και έχει φωτογραφηθεί σε προηγούμενες κρατικές επισκέψεις του Μαδούρο σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό στέλνει ένα μήνυμα μέχρι την κορυφή», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο CNN. «Η κατάσχεση του αεροπλάνου του ξένου αρχηγού κράτους είναι κάτι ανήκουστο για ποινικές υποθέσεις. Στέλνουμε εδώ ένα σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι υπεράνω της εμβέλειας των αμερικανικών κυρώσεων».   Για χρόνια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διακόψουν τη ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την κυβέρνηση Μαδούρο μέσω των κυρώσεων.

Παρότι η εταιρεία είναι γαλλική, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατάσχεση

Οι έρευνες της Homeland Security – η δεύτερη μεγαλύτερη υπηρεσία ερευνών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – έχουν κατασχέσει δεκάδες πολυτελή οχήματα, μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων, που κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα. Το αεροπλάνο – ένα Dassault Falcon 900, σύμφωνα με τα αρχεία πτήσεων, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια – βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τον λόγο, αλλά αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κατασχέσουν το αεροσκάφος. Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατάσχεση, μεταξύ των οποίων οι Homeland Security πράκτορες του Εμπορίου, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τη Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία ενημέρωσε τη Βενεζουέλα για την κατάσχεση, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ένα από τα επόμενα βήματα, μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, θα είναι η επιδίωξη της κατάσχεσης, δηλαδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει σχετική αίτηση και η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από το αεροσκάφος.

Οι ΗΠΑ άσκησαν πρόσφατα πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει «αμέσως» στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενες ανησυχίες για την αξιοπιστία της νίκης του ισχυρού ηγέτη Μαδούρο. Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βενεζουέλας ως απάντηση στην αποτυχία της κυβέρνησης Μαδούρο να επιτρέψει τη διεξαγωγή «εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και με ανταγωνισμό».

Η Βενεζουέλα είναι στο στόχαστρο δεκάδων ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Homeland Security, έχουν εδώ και καιρό καταδιώξει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας λόγω ανησυχιών για διαφθορά. Τα τελευταία χρόνια, διέκοψε «παράνομα έσοδα» ή πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δικαστικών αποφάσεων, κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με έναν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τον Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον Μαδούρο, μαζί με 14 νυν και πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας, για ναρκο-τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά.

«Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Μαδούρο και ένας αριθμός υψηλόβαθμων συναδέλφων του φέρονται να συνωμότησαν με FARC, προκαλώντας την είσοδο τόνων κοκαΐνης και την καταστροφή αμερικανικών κοινοτήτων», δήλωσε τότε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ Ουίλιαμ Μπαρ.

Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προσφέρει αμοιβή έως και 15 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή την καταδίκη του Μαδούρο!

Η κατάσχεση του προεδρικού αεροσκάφους ήρθε μια ημέρα μετά την αναστολή της πλατφόρμας Χ στην Βενεζουέλα για 10 ημέρες

«Βλέπουμε αυτούς τους αξιωματούχους και το καθεστώς Μαδούρο να εξαπατούν ουσιαστικά τον λαό της Βενεζουέλας για δικό τους όφελος», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Έχετε ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε μια φρατζόλα ψωμί εκεί και μετά έχετε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να πετάει τριγύρω με ένα ιδιωτικό τζετ υψηλής κατηγορίας» είχε δηλώσει ο τότε υπουργός του Τραμπ.

Οι κακές οικονομικές συνθήκες, οι ελλείψεις τροφίμων και η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα περισσότερα απότοκο των κυρώσεων, έχουν ωθήσει περισσότερους από 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα, σηματοδοτώντας τον μεγαλύτερο εκτοπισμό στο δυτικό ημισφαίριο.

H οικονομία της Βενεζουέλας έχει υποστεί τεράστια ζημιά εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Στα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία ανήκουν και αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία αφορούν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα που πωλήθηκε στις ΗΠΑ.

Η κατάσχεση του προεδρικού αεροσκάφους έρχεται ως «αντίποινα» μια μόλις μέρα ο  πρόεδρος της Βενεζουέλας απαγόρευσε την πλατφόρμα με ψήφισμα που υποβλήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή Conatel, η οποία «αποφάσισε να θέσει εκτός κυκλοφορίας το κοινωνικό δίκτυο X, πρώην γνωστό ως Twitter, για 10 ημέρες» και κατηγόρησε τον Έλον Μασκ για υποκίνηση μίσους, εμφυλίου πολέμου και θανάτου.

Πηγές: CNN, Reuters