Ο Πύργος του Άιφελ από την αρχή του καλοκαιριού φέρει στην πρόσοψή του τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για μια ογκώδη σιδερένια κατασκευή, που ζυγίζει 30 τόνους, έχει πλάτος 29 μέτρα και ύψος 15 μέτρα, ενώ κάθε κύκλος έχει 9 μέτρα διάμετρο.
Το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετήθηκε στον Πύργο του Άιφελ στις 6 Ιουνίου, για να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση των 50 ημερών πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Κανονικά το έμβλημα της Ολυμπιάδας επρόκειτο να αφαιρεθεί από τον Πύργο του Άιφελ αμέσως μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Όμως η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό αποφάσισε να παραμείνουν οι κύκλοι εσαεί, ή τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της θητείας της το 2026.
«Εμάς μας ρώτησε;», είναι η αντίδραση πολλών Παριζιάνων που δεν ενθουσιάσθηκαν με το σχέδιο της δημάρχου. Την αντίθεσή τους με την παραμονή του σήματος των πέντε κύκλων στο ιστορικό μνημείο εξέφρασαν και ομάδες ακτιβιστών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, όπως η Paris SOS.
«Εγώ αποφασίζω», επιμένει η Ινταλγκό
«Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω τη σύμφωνη γνώμη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής», δήλωσε η Ινταλγκό στην εφημερίδα Ouest-France. «Οπότε ναι, θα παραμείνουν [οι Oλυμπιακοί κύκλοι] στον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.
Η ίδια είπε ότι χάρη στους Ολυμπιακούς αγώνες «οι Γάλλοι «ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι» και ότι θέλει «να παραμείνει αυτό το εορταστικό πνεύμα».
Διαφορετική άποψη έχει η Ένωση των Απογόνων του Γουστάβου Άιφελ, που αποτελείται από περίπου 70 εν ζωή απογόνους του σπουδαίου μηχανικού και αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον ομώνυμο πύργο.
«Δεν μας φαίνεται σκόπιμο, ο Πύργος του Άιφελ, ιστορικό σύμβολο του Παρισιού και της Γαλλίας, να φέρει μόνιμα το σύμβολο ενός εξωτερικού οργανισμού, ανεξαρτήτως του κύρους που έχει αυτός», δήλωσαν οι απόγονοι του Άιφελ σε επίσημη ανακοίνωσή τους.
Αντιδρούν οι απόγονοι του Γουστάβου Άιφελ
Ο Πύργος του Άιφελ, που κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, προοριζόταν αρχικά να αποσυναρμολογηθεί μετά από 20 χρόνια. Όμως η κατασκευή διατηρήθηκε αφού ο Άιφελ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους επιστημονικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της μετεωρολογικής έρευνας και των τηλεπικοινωνιών. Το 1991 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Ολιβιέ Μπερτελό Άιφελ, πρόεδρος της Ένωσης των Απογόγόνων, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, απογόνων, δήλωσε στο AFP ότι δεν έχουν αντίρρηση να παραμείνουν οι κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ για λίγο ακόμα διάστημα μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, που ολοκληρώνονται την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Διαφωνούν ωστόσο με το να παραμείνουν μόνιμα. «Ο Πύργος του Άιφελ δεν προορίζεται για διαφημιστική κεραία», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η Ινταλγκό θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί το Συμβούλιο του Παρισιού και άλλους εμπειρογνώμονες για μια τέτοια απόφαση.
Εν τω μεταξύ, η ομάδα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς SOS Paris κατηγόρησε την Ινταλγκό ότι προσπαθεί να αφήσει το προσωπικό της στίγμα στο εμβληματικό αρχιτεκτόνημα. «Το να χρησιμοποιεί κανείς το πιο διάσημο μνημείο της Γαλλίας για να περάσει την προσωπική του ατζέντα, και να θυμίζει σε όλο τον κόσμο, για πάντα, ότι η Αν Ινταλγκό έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, πάει πολύ μακριά», ανέφερε η ομάδα την Κυριακή στο X.
Τεχνικά προβλήματα
Η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι η μεταλλική κατασκευή με τους Ολυμπιακούς Κύκλους που είναι προσαρτημένη στην πρόσοψη του Πύργου του Άιφελ είναι πολύ βαριά για να αντέξει μόνιμα, και ότι πρέπει να αντικατασταθεί με μια ελαφρύτερη.
Η δήμαρχος είπε επίσης ότι η πόλη θα πρέπει να σκεφτεί έναν τρόπο να κρύβει τους πέντε κύκλους όταν χρειάζεται, για να μην παραβιάζονται οι κανόνες πολιτικής ουδετερότητας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πέρυσι για παράδειγμα, ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό, και με φωτεινές επιγραφές με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», υποστηρίζοντας τις διαδηλώσεις γυναικών στο Ιράν.
Συλλογή υπογραφών
Ηδη χθες Κυριακή ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα Change.org ενάντια στην απόφαση παραμονής των Ολυμπιακών Κύκλων στον Πύργο του Άιφελ. Μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές. «Μόλις τελειώσει η ώρα του πάρτι, το εμβληματικό μας μνημείο πρέπει να επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση», αναφέρεται.
Η υπουργός Πολιτισμού Ρασίντα Ντατί, η οποία έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα εναντίον του Ινταλγκό για δήμαρχος το 2020, πήρε επίσης θέση την Κυριακή: «Ο Πύργος του Άιφελ είναι ένα προστατευόμενο μνημείο, έργο ενός τεράστιου μηχανικού και δημιουργού», έγραψε στο X. «Πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ή ανακοίνωση για το θέμα αυτό, είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστές όλες οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις που αποσκοπούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
🚨🇫🇷 FLASH | Anne #Hidalgo annonce que les anneaux olympiques « vont RESTER sur la Tour Eiffel ». La maire de #Paris a affirmé que la décision lui revenait et qu’elle avait l’accord du CIO. #Paris2024 pic.twitter.com/H3P0TyLeql
— Cerfia (@CerfiaFR) August 31, 2024
Οι κριτικές φωνές πληθαίνουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να επαναφέρουν το αίτημα να χαρακτηριστεί ο Πύργος του Άιφελ ιστορικό μνημείο. Ενώ ο Πύργος του Άιφελ καταχωρήθηκε ως ιστορικό μνημείο το 1964 από τον τότε υπουργό πολιτισμού Αντρέ Μαλρό, δεν έχει χαρακτηριστεί και επισήμως ως τέτοιο – ένα καθεστώς που θα του προσέδιδε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Τον Φεβρουάριο, μια πρόταση της Ντατί για να χαρακτηριστεί ο Πύργος του Άιφελ ιστορικό μνημείο απορρίφθηκε από την δήμαρχο Ινταλγκό.
«Το να διατηρείς τους Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ένας δημοφιλής γαλλικός λογαριασμός στο Χ, «είναι ακριβώς σαν να αρνείσαι να κατεβάσεις τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από το σπίτι σου, επειδή πέρασες υπέροχα την παραμονή των Χριστουγέννων».