O Εθνικός μας αγώνας στο μηχανοκίνητο σπορ, το Ράλι Ακρόπολις, που έχει περάσει από σαράντα κύματα για να καθιερωθεί και πάλι στην αφρόκρεμα των αγώνων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλι (WRC) είναι έτοιμος να «σκονίσει» τα βουνά της χώρα μας και να πλημμυρίσει με τα ποτάμια των χιλιάδων θεατών, που δίνουν εδώ ραντεβού στις πιο κλασικές Ακροπολικές διαδρομές με αρκετές από αυτές να μένουν άθικτες για αρκετές δεκαετίες!

Οι αλλαγές στη σχεδίαση φέρνουν τα πάνω κάτω στους θεατές που πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος η εκκίνηση γίνεται από τη Λαμία, την Πέμπτη στις 5 Σεπτεμβρίου ενώ η υπερειδική διαδρομή θα εξελιχθεί στην Εθνική οδό στο ύψος του Σείριος το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Οπότε, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ξεκινάει το καθιερωμένο πρόγραμμα των ειδικών διαδρομών με τις μάχες να δίνονται στα βουνά που έχουν οργωθεί για πάνω από 40 χρόνια από τα πιο θρυλικά ονόματα του WRC. Συνολικά τα αγωνιστικά πληρώματα θα διανύσουν 303 χιλιόμετρα, με χώμα, πέτρες και δύσκολες καμπές που βάζουν στα δύσκολα ακόμη και τα πιο καλοστημένα και έμπειρα πληρώματα.

Φέτος τα έμπειρα και πιο γνωστά αγωνιστικά πληρώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν μια νέα πρόκληση. Τις νέες ειδικές διαδρομές, που προστίθενται χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των ήδη γνωστών διαδρομών, τις οποίες ξέρουν να διαβάζουν οι οδηγοί και με κλειστά μάτια.

Έτσι, μηχανές, οδηγοί και ομάδες θα λάβουν μέρος από το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο στο ανανεωμένο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024, που προσφέρει  νέα χάραξη της διαδρομής του. Αυτό σημαίνει ότι οδηγός και συνοδηγός αρχίζουν από γράφουν από  λευκό χαρτί,  ενώ οι ομάδες αναθεωρούν σε ορισμένες ειδικές τον τρόπο διαχείρισης των  δυνάμεων του, το στήσιμο των αυτοκινήτων αλλά και των ελαστικών, που πρέπει να βγουν …παλληκάρια από την μάχη των τριών ημερών.

Ο θεσμός του αγώνα άφησε απείραχτες τις πλέον κλασικές ειδικές διαδρομές όπως είναι γνωστές με τα παρατσούκλια τους. Μεταξύ αυτών είναι οι Ταρζάν, Ρεγκίνι, Άγιοι Θεόδωροι κ.ά., ενώ έχουν επανέλθει διαδρομές που αγαπήθηκαν από τους θεατές. Όπως η ειδική διαδρομή στο Οινοχώρι στη Φωκίδα, μέρος του οποίου στις αρχές του 2000 χρησιμοποιήθηκε ως Shakedown, αλλά και η ειδική διαδρομή στη Θήβα. Μεταξύ των αλλαγών σε επίπεδο ε.δ. είναι η προσθήκη της Άνω Παύλιανης, που θα ξεκινάει από το Κουμαρίτσι και θα τερματίζει στην αφετηρία της γνωστής Παύλιανης, όπως και της Δάφνης, που είναι μια πιο μικρή εκδοχή της ε.δ. Πύργος των προηγούμενων ετών.

Τα εντυπωσιακά περάσματα και τα άλματα θα είναι ακόμα περισσότερα στο φετινό Ακρόπολις χάρη στη νέα χάραξη κάποιων ειδικών αλλά και στη Super Stage του Σείριου

Η σημαντικότερη αλλαγή στο φετινό ωράριο έχει να κάνει με τη σειρά που οι αγωνιζόμενοι θα βρεθούν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής. Ειδικότερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ως γύρος του WRC  θα εκκινήσει από την έδρα του, τη Λαμία.

Η καθιερωμένη εκκίνηση (Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) θα λάβει χώρα εμπρός από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου το Service Park και το Αρχηγείο του αγώνα, με τους συμμετέχοντες να διανυκτερεύουν στην περιοχή, καθώς το πρώτο σκέλος θα εξελιχθεί μεταξύ Φωκίδας και Ευρυτανίας. Με το μήκος των τριών επαναλαμβανόμενων ειδικών διαδρομών να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και το μήκος αυτών  να αγγίζει τα 133,96 χιλιόμετρα, είναι δεδομένο πως κανένα από τα πληρώματα δεν θα δει«αμυντικά» την μάχη με τα χρονόμετρα και το χώμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή του.

Το ίδιο απαιτητικό αναμένεται να είναι και το σκέλος του Σαββάτου. Οι πρώτοι αγωνιστικοί ήχοι θα ακουστούν στην ειδική Ρεγκίνι, η οποία είναι όμοια με την περυσινή Ελάτεια με αντίθετη φορά, ενώ στην πορεία τα πληρώματα θα συνεχίσουν με την ειδική διαδρομή στη Θήβα. Επόμενος σταθμός το νοτιότερο άκρο της διαδρομής, για τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι, που αποτελούν παραλλαγές των γνωστών διαδρομών της περιοχής. Η ημέρα θα κλείσει με μια νέα υπερειδική διαδρομή (θα ανακοινωθεί σε επόμενη επικοινωνία) με ελεύθερη είσοδο, που αναμένεται να προσελκύσει πλήθος θεατών.

Τα συνολικά 303,23 αγωνιστικά χιλιόμετρα του αγώνα θα συμπληρωθούν την τελευταία ημέρα, Κυριακή, με τις ειδικές διαδρομές στο Οινοχώρι και Ελευθεροχώρι, με την τελευταία να αποτελεί και την Wolf Power Stage του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024.

Η υπερειδική διαδρομή θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ως η 12η ειδική διαδρομή με το πρώτο αυτοκίνητο να μπαίνει στις 9 το βράδυ. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα εκκινούν πάνω στο κατάστρωμα του αυτοκινητόδρομου, ένα με κατεύθυνση προς Αθήνα και το άλλο προς Λαμία. Πηδώντας πάνω από το διαχωριστικό στηθαίο μέσω ειδικά διαμορφωμένης ράμπας, θα συνεχίζουν στο άλλο ρεύμα κατεύθυνσης, καλύπτοντας μια διαδρομή 3,2 χλμ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024Ωράριο εκκίνησης 1ου αυτοκινήτου
SHAKEDOWN Μήκος: 3,62 χλμ. 09:01
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΕΔ 1-4 ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ Μήκος: 22,47 χλμ.ΕΔ 1:  07:58

ΕΔ 4 14:29

ΕΔ 2-5 ΔΑΦΝΗ Μήκος: 21.67 χλμ.ΕΔ 2 09:09

ΕΔ 5:  15:40

ΕΔ 3-6 ΤΑΡΖΑΝ Μήκος: 23,37 χλμ.ΕΔ 3 11:17ΕΔ 6 17:48
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΕΔ 7 ΡΕΓΚΙΝΙ Μήκος: 28,67 χλμ.ΕΔ 7 08:16
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΕΔ 8 ΘΗΒΑ Μήκος: 20.95 χλμ.10:37
ΕΔ 9 – 11 ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ Μήκος: 25.87 χλμ.ΕΔ 9 13:05

ΕΔ 11 17:05

ΕΔ 10 ΛΟΥΤΡΑΚΙ Μήκος: 12,90 χλμ.15:46
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΕΔ 13 ΟΙΝΟΧΩΡΙ Μήκος: 17,47 χλμ.

08:59
ΕΔ 14 – 15 ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ – WOLF POWER STAGE Μήκος: 18,29 χλμ.ΕΔ 14 10:05

ΕΔ 15 13:15