Κρίσιμες θεωρούνται οι ημέρες ως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, δηλαδή για το αν θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) να καταλήξουν σε μία συμφωνία με πολλά «εάν», όπως λένε οι πληροφορίες.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αθήνα, ο ΑΔΜΗΕ – που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – έστειλε επιστολή στη γαλλική εταιρεία Nexans η οποία με επιστολή της έθετε από αύριο σε αναστολή τις καλωδιακές εργασίες να καθυστερήσει την απόφασή της μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε, λένε πηγές, καθώς η Κύπρος αποδέχτηκε ότι το έργο με το ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει η ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου δεν καθιστούσε βιώσιμη την επένδυση.

Η ΡΑΕΚ φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο με δύο νέες ρυθμιστικές αποφάσεις. Η πρώτη θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 6 του μηνός. Εάν δεν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις που θα βάζουν σε τροχιά το έργο, τότε οι εργασίες από τη Nexans θα ανασταλούν την ερχόμενη Παρασκευή οριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι και ο ΑΔΜΗΕ αναμένουν να δουν εάν οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα οδηγήσουν σε βιωσιμότητα το έργο.