Οι τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta», που προβάλλεται από το Mega και θα ενταχθεί στην πλατφόρμα του Netflix, έχουν αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις πια στη γείτονα, που ζητήθηκε χθες από την κυβέρνηση η παρέμβαση του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το οποίο έχει τη δυνατότητα, όπως μου λένε, να «μπλοκάρει» τη σειρά από την τουρκική έκδοση του Netflix. Δηλαδή να μην είναι διαθέσιμο στους χρήστες από την Τουρκία. Για να μη… δηλητηριάσει το εθνικό φρόνημα, υποθέτω. Το αίτημα διατυπώθηκε επίσημα από τον υφυπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, ο οποίος δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα. Τέτοιο παραπλανητικό και μη ρεαλιστικό περιεχόμενο έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις, ιδίως στα μυαλά των νέων γενεών».
«Η Ιστορία δεν διαγράφεται»
Δόθηκαν, πάντως, χθες και οι απαραίτητες απαντήσεις από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καταρχάς, σχολίασε χθες την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες κι ότι «η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Η Ιστορία καταγράφει». Ακόμη πιο σαφής ήταν η απάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη που κατέρριψε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για κάποιου είδους «μαύρη προπαγάνδα». «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουρκική εισβολή του 1974» είπε, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προσθέτοντας ότι «η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ψάχνουν ημερομηνία για την τριμερή
Και μιας και λέμε για το Κυπριακό, μετά την παρουσία του Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, έχουν ενταθεί περαιτέρω οι διεργασίες στο διπλωματικό παρασκήνιο για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί, τελικά, η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης. Δηλαδή η συνάντηση μεταξύ του Χριστοδουλίδη, του Τατάρ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Ενα καταρχάς θετικό σημάδι έδωσε χθες ο κύπριος πρόεδρος. Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Λεμεσό ο Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι έχει βολιδοσκοπηθεί από το γραφείο του Γκουτέρες για συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το ραντεβού. Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου…
Τεστ για την Αγκυρα με νατοϊκή άσκηση
Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία για τη μεγάλη νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag 24» που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη χώρα μας και έχει γίνει κι αυτή αφορμή για τριβές με την Τουρκία. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι για τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας στην άσκηση απαιτείται η είσοδος στο FIR Αθηνών. Η οποία, με τη σειρά της, απαιτεί την υποβολή σχεδίου πτήσης. Η Αγκυρα όμως, ως γνωστόν, έχει ως πάγια αρχή της να μην υποβάλλει σχέδια πτήσης στις ελληνικές Αρχές διότι αυτό θα σήμαινε αναγνώριση του εναέριου χώρου των 10 μιλίων και της ελληνικής δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών. Προκύπτει τώρα ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, σε επιχειρησιακή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών. Οπότε και θα πρέπει να καταλήξουν, τελικά, αν θα βρεθεί η λύση για να συμμετάσχουν κανονικά τα τουρκικά μαχητικά στην άσκηση ή αν θα φτάσουν να προκαλέσουν πρόβλημα στο ΝΑΤΟ κεντρικά, απειλώντας ακόμη και με αναβολή της ή μετάθεσή της σε άλλη χώρα-μέλος της συμμαχίας.
Από το δικαστήριο στα social media
Την εξέλιξη στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ θα τη διαβάσετε στη σελίδα 40. Πολιτικά, όμως, ο Παύλος Πολάκης δηλώνει αποφασισμένος να μην το αφήσει το θέμα αυτό να πέσει κάτω. Και μετά την ανακοίνωση της αθώωσης των τεσσάρων κατηγορουμένων της υπόθεσης χθες, ξεκίνησε μια μάχη στα social media απέναντι στον Αδωνη Γεωργιάδη, με τον οποίο αντάλλαξαν (κατά τα συνήθη) απειλές και χαρακτηρισμούς. Ο μεν Πολάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας και στον πολιτευτή της ΝΔ Σταμάτη Πουλή, έγραψε «ξέρω και ξέρετε πως είστε βαθιά διεφθαρμένοι», αναφέροντας πως αυτός θα είναι εκεί «και στις επόμενες δίκες σας» και πως «θα υπάρξουν δικαστές στην Αθήνα». Ο δε Γεωργιάδης είπε ότι «εάν υπάρχει νομικός τρόπος τα χρήματα αυτά να τα διεκδικήσει ο Οργανισμός από τον συκοφάντη Πολάκη, θα το πράξουμε, ως υπενθύμιση στο διηνεκές ότι οι υπουργοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν». «Είμαι εδώ και σας περιμένω» ανταπάντησε ο αψύς, αποκαλώντας τον «λαδέμπορα». Τερμάτισε το επίπεδο πάλι.