Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντοζουλιάνο, να διορίσει ως σύμβουλό του την γνωστή influencer -ειδική σε θέματα μόδας- Μαρία Ροζάρια Μπότσια.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η 42χρονη Μαρία Ροζάρια Μπότσια, με καταγωγή από την Πομπηία, θέλησε με ανάρτησή της στα social media να ευχαριστήσει τον Σαντζουλιάνο για το ότι «αποφάσισε να την επιλέξει ως σύμβουλο για σημαντικά και μεγάλου βάρους γεγονότα».

Οι σύμβουλοι του υπουργού διέψευσαν την είδηση, αλλά η Μαρία Ροζάρια Μπότσια συνέχισε να αναρτά φωτογραφίες της στο Instagram με τον Σαντζουλιάνο σε διάφορες επισκέψεις του. Σε μία από αυτές μάλιστα τον συνόδευε στην Πομπηία, όπου αναμένεται να μεταβούν οι υπουργοί Πολιτισμού της ομάδας G7, στη σύνοδο που θα οργανωθεί σε τρεις εβδομάδες στην Κάτω Ιταλία.

Το ερώτημα που τέθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, όπως και από την αντιπολίτευση, είναι αν στην influencer Μαρία Ροζάρια Μπότσια, η οποία έχει πτυχίο οικονομικών επιστημών, αποκαλύφθηκαν απόρρητες πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια των υπουργών που θα συμμετέχουν στην σύνοδο.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού αμέσως διέψευσε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο και αρνήθηκε ότι τον διορισμό της Μπότσια ως άμισθη συμβούλος του υπουργού.

«Ο επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού μου εγγυήθηκε πως το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και ότι κυρίως δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια χρήματα των Ιταλών πολιτών», ξεκαθάρισε με τη σειρά της η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε τηλεοπτική της συνέντευξη τη Δευτέρα (2/9).

Τα έγγραφα που «καίνε» τον Σαντοζουλιάνο

Ωστόσο, λίγο αργότερα η influencer ανήρτησε δυο σελίδες από έγγραφα, που αφορούν το πρόγραμμα των εργασιών της G7 στη Νάπολη και την Πομπηία και σήμερα, διαψεύδοντας την Μελόνι, δήλωσε πως για τις επισκέψεις και τις μετακινήσεις της «δεν πλήρωσε η ίδια ποτέ ούτε ένα ευρώ» και ότι «όλα τα ταξίδια οργανώθηκαν από τον επικεφαλής της γραμματείας του υπουργού».

Το θέμα απασχολεί την ιταλική πολιτική επικαιρότητα, με την αντιπολίτευση να αντιδρά και να ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού να προσέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της Ρώμης για να εξηγήσει λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη και ποια ήταν η επαγγελματική σχέση του με την Μαρία Ροζάρια Μπότσια.

Σε επιστολή, που δημοσιεύθηκε από την La Stampa, ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο κάνει λόγο για «μιντιακή θύελλα όπου δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει τις ψευδείς ειδήσεις από τα πραγματικά συμβάντα, τα οποία πάντως πρέπει να παρουσιαστούν στην πραγματική τους διάσταση».

«Θέλω να υπογραμμίσω, δε, ότι το υπουργείο μας δεν ξόδεψε ποτέ ούτε ένα ευρώ, ούτε για έναν καφέ, για τα ταξίδια και την διαμονή της κυρίας Μπότσια» και ότι «η επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας δεν είχε ως αντικείμενο την G7 πολιτισμού», καταλήγει ο υπουργός.