Το αρρύθμιστο τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που εξακολουθεί να γιγαντώνεται «χωρίς κανόνες», με συνολικά έσοδα άνω των 3,6 δισ. ευρώ, επιδιώκει να αναδείξει με «εκστρατεία» στις τοπικές κοινωνίες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) έπειτα και από τα συμπεράσματα νέας μελέτης της Grant Thornton για την οικονομία διαμοιρασμού.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 2023 ο αριθμός των σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ελλάδα άγγιξε τις 200.000. Αυτά προσέφεραν περίπου 857.000 κλίνες (μέσος όρος κρεβατιών 3,5-4 ανά ακίνητο), εξυπηρετώντας συνολικά περίπου 102 εκατ. διανυκτερεύσεις (το ένα τρίτο του συνόλου), έναντι μόλις 38,5 εκατ. το 2019.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ανακοίνωσε χθες την έναρξη δίμηνης καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού «απέναντι στις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική κοινωνία».

Η καμπάνια με τίτλο «Μιλάμε για τη Ζωή μας» θα περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις και θεσμικές συναντήσεις με όλους τους αρμοδίους, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα ότι η δίκαιη ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.