Είναι μια «επικράτεια» άγνωστη σε πολλούς, που όμως εισβάλλει κάθε τόσο στη μουσική επικαιρότητα με τους δικούς της ήρωες, τους αντιήρωες, τα σύμβολα και το αντίστοιχο ιδίωμα. Αφορά μία συγκεκριμένη γενιά -η οποία ξεκινάει ακόμη και από την ηλικία των 10 ή 12 ετών-, αλλά προφανώς και τους γονείς, οι οποίοι ενίοτε δηλώνουν άγνοια στο άκουσμα των ονομάτων «Εθισμός», «Dani Gambino» ή «Ραμμένος Ασσος». Κι όμως, είναι η μουσική και οι στίχοι που ακούγονται από το διπλανό δωμάτιο όταν τα παιδιά αναπαράγουν με τις αντίστοιχες κινήσεις και χειρονομίες τη χιπ χοπ ενέργεια που περικλείεται. Όταν ραπάρουν ξαφνικά από το τίποτα και οι μεγάλοι ζητούν εξηγήσεις και ερμηνείες για τα μηνύματα «πίσω από τις λέξεις». Ή όταν ταυτίζονται με την ελευθεριότητα εναντίον όλων ζητώντας με τον τρόπο τους την προσοχή και το ενδιαφέρον.

Αυτή την ενέργεια και την αντίστοιχη κουλτούρα υπόσχεται να συστήσει στο μεγάλο κοινό -ναι, γιατί όχι και στους γονείς, λοιπόν;- το Φεστιβάλ Off the Hook, που διοργανώνεται την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο ΟΑΚΑ (Athens Olympic Complex). Όπως είπαμε, στο άκουσμα των ονομάτων που συμμετέχουν θα ταυτιστούν πρωτίστως οι γνώστες του είδους -που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι μικρότεροι-, αλλά οφείλουμε να καταγράψουμε την παρουσία τους.

Ο ράπερ Lex

Την πρώτη ημέρα (6/9), σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εμφανίζονται οι: Λεξ (εντάξει, αυτόν τον γνωρίζουν ολοένα και περισσότεροι, εδώ που τα λέμε), Aitch (Βρετανία), Beny Jr, Εθισμός, Σαντάμ, Delinquent Habits (ΗΠΑ), Nume X Retro, Half Quickie και Avi.

Το Σάββατο, πάλι, στη σκηνή αναμένονται οι: Λόγος Τιμής, Iam (Γαλλία), Dani Gambino, Wang, Zoro & Buzz, Smiff-n-Wessun (ένα θρυλικό δίδυμο, καθώς το άλμπουμ τους «Dah Shinin» του 1995 πέρασε ήδη στα 100 καλύτερα της ραπ μουσικής), Θύτης Χ Sadomas, Santa Salut (Ισπανία), Ραμμένος Ασσος, Χαρά.

Πρόκειται για 19 κορυφαία ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως μας πληροφορούν και οι ανήλικοι πληροφοριοδότες μας, τους οποίους εμπιστευόμαστε τυφλά σε κάτι τέτοια, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε δύο stages επί 12 ώρες με μουσική, αιχμηρές ρίμες και διαδραστικά side activities.

INFO

Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ΟΑΚΑ. Πληροφορίες – εισιτήρια: offthehook.gr