Η δίκη για μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία ξεκίνησε χθες στην Αβινιόν. Ενας άνδρας κατηγορείται ότι νάρκωνε τη γυναίκα του, τη βίαζε και κατόπιν καλούσε και δεκάδες άλλους άνδρες να τη βιάσουν, επί σχεδόν μία δεκαετία.

Εκείνη επί χρόνια έχανε μαλλιά και βάρος. Είχε αρχίσει να ξεχνάει ολόκληρες ημέρες και κάποιες φαινόταν να βρισκόταν σε μια περίεργη, απόκοσμη κατάσταση. Τα παιδιά και οι φίλοι της ανησυχούσαν ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ. Αλλά στα τέλη του 2020, αφού κλήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στη νότια Γαλλία, έμαθε μια πολύ πιο σοκαριστική ιστορία.

Υπνωτικά

Ο επί 50 χρόνια σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, έβαζε υπνωτικά χάπια στο φαγητό και το ποτό της προκειμένου εκείνη να βυθίζεται σε βαθύ ύπνο και στη συνέχεια τη βίαζε. Ολο αυτό κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια στη διάρκεια των οποίων έβαζε στο σπίτι δεκάδες άνδρες για να τους κινηματογραφεί να τη βιάζουν. Χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες που είχε εντοπίσει, τα βίντεο και τα διαδικτυακά μηνύματα του άνδρα, η αστυνομία πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια εντοπίζοντας και απαγγέλλοντας κατηγορίες στους άλλους υπόπτους.

Χθες, 51 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο Πελικό, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην Αβινιόν σε μια υπόθεση που συγκλονίζει όλη τη χώρα και στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στη χρήση ναρκωτικών για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης. Οι κατηγορούμενοι αντιπροσωπεύουν ένα καλειδοσκόπιο της γαλλικής κοινωνίας: οδηγοί φορτηγών, στρατιώτες, ξυλουργοί και εργαζόμενοι στο εμπόριο, ένας δεσμοφύλακας, μια νοσοκόμα, ένας ειδικός στην πληροφορική που εργάζεται σε μια τράπεζα, ένας ντόπιος δημοσιογράφος. Είναι ηλικίας από 26 έως 74 ετών. Πολλοί έχουν παιδιά και διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις.

Οι περισσότεροι κατηγορούνται για τον βιασμό της γυναίκας μία φορά. Κάποιοι άλλοι, λιγότεροι, κατηγορούνται ότι επέστρεψαν έως και έξι φορές για να τη βιάσουν. Το θύμα, που έχει χωρίσει από τον σύζυγό της και άλλαξε το επίθετό της μετά τη σύλληψή του, είναι πλέον στα 70 της. Ο 71χρονος Πελικό έχει αποδεχθεί την ενοχή του, όμως άλλοι κατηγορούμενοι αρνούνται τον βιασμό αφού, όπως ισχυρίζονται, θεωρούσαν ότι η άδεια του συζύγου είναι επαρκής ή ότι το θύμα είχε συμφωνήσει να ναρκωθεί.

Οταν η αστυνομία έδειξε στο θύμα μερικές από τις φωτογραφίες που ο σύζυγός της είχε προσεκτικά ταξινομήσει και αποθηκεύσει, σοκαρίστηκε. Με τον σύζυγό της ήταν μαζί από τα 18 τους. Τον είχε περιγράψει στην αστυνομία ως περιποιητικό και διακριτικό. Δεν θυμόταν ότι βιάστηκε, ούτε από αυτόν ούτε από τους άλλους άνδρες.

Η δίκη έρχεται σε μια στιγμή αυξημένου ελέγχου του χειρισμού των σεξουαλικών εγκλημάτων στη χώρα. Ο βιασμός ορίζεται στη γαλλική νομοθεσία ως «πράξη σεξουαλικής διείσδυσης» που διαπράττεται «με βία, εξαναγκασμό, απειλή ή αιφνιδιασμό». Ορισμένοι βουλευτές θέλουν να τροποποιήσουν αυτή τη διατύπωση ώστε να διατυπωθεί ρητά ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, ότι η συγκατάθεση μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή και ότι η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει εάν διαπραχθεί σεξουαλική επίθεση «με κατάχρηση μιας κατάστασης που βλάπτει την κρίση του άλλου».

«Υπάρχει ένα είδος αφέλειας σχετικά με το θέμα στη Γαλλία, ένα είδος άρνησης»,  δήλωσε η Σαντρίν Γιοσό, βουλευτής που ηγήθηκε μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το θέμα το οποίο στη Γαλλία είναι γνωστό ως «χημική υποταγή» – να ναρκώνει κάποιος με κακόβουλη πρόθεση. Η βουλευτής ελπίζει ότι η δίκη της Αβινιόν θα επιστήσει την προσοχή στη χρήση ναρκωτικών για κακοποίηση γυναικών και επίσης θα ρίξει φως στο ευρύ προφίλ των ατόμων που αποκαλούνται «αρπακτικά». «Θα μπορούσαν να είναι οι γείτονές μας», πρόσθεσε, «αλλά, βέβαια, δεν χρειάζεται να πέσουμε σε παράνοια».

Ο Πελικό φαινόταν σαν ο κλασικός άνδρας της διπλανής πόρτας. Ηταν ηλεκτρολόγος, επιχειρηματίας και μανιώδης ποδηλάτης. Το μεσαίο παιδί του και μοναχοκόρη του τον περιέγραψε ως ζεστό πατέρα σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2022 για την υπόθεση, «And I Stopped Calling You Papa» (Σταμάτησα να σε λέω πατέρα). Προσπάθησε να μετατρέψει το οικογενειακό της τραύμα σε δράση, σχηματίζοντας μια μη κερδοσκοπική ένωση προκειμένου να δημοσιοποιήσει τους κινδύνους των εγκλημάτων που υποκινούνται από τα ναρκωτικά.