Το μέτρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια για τους ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα κλειστά σπίτια και θα τα ανοίξουν για να τα διαθέσουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση σχεδιάζεται να ενταχθεί στο καλάθι της ΔΕΘ.

Στόχος του μέτρου, το οποίο εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, είναι να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα και να διατεθούν προς μακροχρόνια μίσθωση ώστε να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά και να πέσουν οι τιμές στα ενοίκια.

Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για παράδειγμα 2 έως 3 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα ανοίξει το κλειστό διαμέρισμά του και θα το διαθέσει σε μακροχρόνια μίσθωση. Το μέτρο θα συνοδευτεί από την αύξηση της επιδότησης για την ανακαίνιση των κλειστών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% – 45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Τα εισοδήματα από ενοίκια σε ετήσια βάση κυμαίνονται στην περιοχή των 6,5 δισ. ευρώ με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ ενώ ένα 14% δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.