Οι εικόνες του βυθισμένου χωριού Κάλλιο που εμφανίστηκε ξανά μετά από 50 χρόνια λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων στον Μόρνο κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Η λειψυδρία, σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να στερεύει ένας από τους ταμιευτήρες νερού για την Αττική και μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν το θέμα συνοδεύοντας το με τις εντυπωσιακές εικόνες με τα ερείπια του παρελθόντος που δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το μέλλον.
Εντυπωσιακό βίντεο
Το σχολείο του χωριού Κάλλιο, που θυσιάστηκε για να φτιαχτεί το φράγμα, ήρθε και αυτό στην επιφάνεια ενώ πρώην κάτοικοι ξαναβλέπουν μετά από δεκαετίες το μέρος που έζησαν και τόσα χρόνια ήταν θαμμένο κάτω από το νερό.
«Βλέπετε τον πρώτο όροφο που έχει απομείνει από το διώροφο σπίτι του πεθερού μου… και δίπλα μπορείτε να δείτε τι έχει απομείνει από το σπίτι των ξαδέλφων μου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ένας 60χρονος συνταξιούχος που έζησε στο Κάλλιο όταν ήταν νέος.
«Αν δεν βρέξει σύντομα, η στάθμη θα πέσει περαιτέρω και το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν τότε», δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.
Το χωριό Κάλλιο είχε 80 σπίτια, μια εκκλησία και ένα σχολείο. Ο πρόεδρος της 60μελούς κοινότητας του χωριού που αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει τη δεκαετία του 1970, Απόστολος Γεροδήμος, κάνει λόγο για «εφιαλτική κατάσταση».
«Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τότε επανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο», λέει στον Guardian.
Η προηγούμενη φορά που σπίτια είχαν βγει στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας ήταν το 1993.
View this post on Instagram
Ρεκόρ θερμοκρασίας
Η Ελλάδα βίωσε φέτος τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί και η ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα του Μόρνου μειώθηκε κατά 30%.
Άλλοι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν με νερό την περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Αθήνα, κατέγραψαν επίσης σημαντική πτώση των επιπέδων νερού.
Με τη μείωση της στάθμης των ταμιευτήρων, οι ελληνικές αρχές κάλεσαν τα 3,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην περιοχή να μην σπαταλούν νερό.