Οταν το 2021 οι λάτρεις του Τζέιμς Μποντ έτρεξαν στους κινηματογράφους για να παρακολουθήσουν τη νέα τότε ταινία με πρωταγωνιστή τον πράκτορα 007 «No time to die», μεταξύ των τίτλων τέλους της είδαν και το μήνυμα «Ο Τζέιμς Μποντ θα επιστρέψει». Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, και η δέσμευση για τις νέες περιπέτειες του γνωστού κατασκόπου στο τέλος των παλιών – μια παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 – δεν έχει γίνει πράξη.

Η Μπάρμπαρα Μπρόκολι, που μαζί με τον ετεροθαλή αδερφό της Μάικλ Τζ. Γουίλσον ελέγχει το franchise, επιβεβαίωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει ούτε σενάριο, ούτε σκηνοθέτης αλλά ούτε και πρωταγωνιστής, διάδοχος του Ντάνιελ Κρεγκ, να σχετίζεται με την 26η ταινία της σειράς Τζέιμς Μποντ. Οπως υποστηρίζουν οι «Times» του Λονδίνου, ακόμα κι αν αύριο ανακοινωνόταν η δημιουργική ομάδα της, θα χρειάζονταν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το φιλμ, φτάνοντας τον χρόνο αναμονής στα πέντε χρόνια από την προηγούμενη εμφάνιση του 007 στη μεγάλη οθόνη. Το διάστημα αυτό θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο από τη γέννηση του πράκτορα στην υπηρεσία του βρετανού μονάρχη το 1962.

Η πρώτη εικασία για την καθυστέρηση αυτή σχετίζεται με δημιουργικές διαφορές. Αλλωστε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η επανεκκίνηση της σειράς μετά τον θάνατο του κεντρικού ήρωα σε ένα απομακρυσμένο ιαπωνικό νησί. Ωστόσο, πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι λόγοι έχουν οικονομική βάση. Η λεπτομέρεια που φαίνεται να έκανε τη διαφορά στη συνηθισμένη ροή παραγωγής είναι η εξαγορά του 50% των δικαιωμάτων του Τζέιμς Μποντ από την Amazon έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου απέκτησε την εταιρεία παραγωγής MGM τον Μάιο του 2021. Αυτό απαγκίστρωσε τους Μπρόκολι και Γουίλσον από ένα στούντιο που εδώ και δεκαετίες βρισκόταν σε οικονομικό τέλμα και δούλευε από ταινία σε ταινία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σχεδιάσουν μέσω της εταιρείας τους Eon Productions τα επόμενα τρία ή τέσσερα φιλμ του φανταστικού πράκτορα της ΜΙ6.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Αντίστοιχο κενό τριών χρόνων στην κυκλοφορία νέας δουλειάς δημιουργήθηκε όταν η Disney απέκτησε τη Lucasfilm και τα δικαιώματα του «Πολέμου των άστρων». Οι μεγάλες χρηματοδοτικές ικανότητες της Amazon δείχνουν να θέτουν τις βάσεις για ένα νέο πλάνο κυκλοφορίας των ταινιών Τζέιμς Μποντ ανά δύο χρόνια, παράλληλα με spin offs όπως το τηλεοπτικό ριάλιτι «007: Road to a million» και άλλες πιστές προσαρμογές των μυθιστορημάτων του Ιαν Φλέμινγκ. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της εξέλιξης του κεντρικού ήρωα, δεδομένου ότι θα συστηθεί ξανά στο κοινό μετά τον θάνατό του.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανακοίνωση της επόμενης ταινίας τον Νοέμβριο, οπότε οι Μπρόκολι και Γουίλσον θα λάβουν το βραβείο Irving G Thalberg από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σε αναγνώριση της προσφοράς τους στη βιομηχανία του θεάματος. Μέχρι τότε συνεχίζονται οι φήμες για τους σκηνοθέτες που μπορούν να υποστηρίξουν την ολική επαναφορά του Μποντ με επικρατέστερους να είναι οι Ντέιβιντ Μίτσοντ και Εντβαρντ Μπέργκερ. Οσο για τον νέο 007; Φαβορί για τον ρόλο θεωρείται ο Ααρον Τέιλορ Τζόνσον.