Το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν δύο ντιμπέιτ για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας.

Όπως είπε Θανάσης Γλαβίνας, το ένα θα διεξαχθεί πριν τον πρώτο γύρο στις 6 Οκτωβρίου και το δεύτερο πριν τις 13 Οκτωβρίου, τη δεύτερη εκλογική μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Η εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής οφείλει να αποπνεύσει ένα πνεύμα υγείας, πολιτικού πολιτισμού και ενότητας. Θα γίνει και ντιμπέιτ, είναι κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης. Τόσο πριν τον πρώτο γύρο όσο και πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών», ανέφερε ο Θανάσης Γλαβίνας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Προφανώς μας ενδιαφέρει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και εάν στο ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ έχουν το «ένα μάτι» σε αυτές τις εξελίξεις, ο Θανάσης Γλαβίνας είπε πως «εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε εσωτερικές διαδικασίες άλλου κόμματος από θέση αρχής αλλά προφανώς μας ενδιαφέρει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχασε και προς το κέντρο ψηφοφόρους τα προηγούμενα χρόνια και προς την κεντροαριστερά. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και μία ισχυρή μεσαία τάξη, πυλώνα σταθερότητας της κοινωνίας».

Σχετικά με τις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Γλαβίνας είπε χαρακτηριστικά πως «ακούγοντας τα κυβερνητικά στελέχη και διαβάζοντας στον Τύπο διαρροές που δίνει η ίδια η Νέα Δημοκρατία ότι θα ενδιαφερθεί σήμερα για την κοινωνική πολιτική και ότι η καθημερινότητα των πολιτών είναι το πρώτο ζήτημα που την απασχολεί, αναρωτιέται κανείς: Σε πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης τώρα θυμήθηκε την κοινωνική πολιτική ή μήπως «φταίνε» οι δημοσκοπήσεις που τη δείχνουν στο μισό της εκλογικής της δύναμης. Ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές του 2023, το 70% των πολιτών δεν είναι ευχαριστημένο με την πορεία της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα της MRB. Αυτό εξηγεί πολλά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συνέχισε «τι αφορά όμως η κοινωνική πολιτική που επιθυμεί τώρα να ασκήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Αφορά στην υγεία, στα ενοίκια και την παιδεία. Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για όλα αυτά τα πεντέμισι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας και έρχεται σήμερα να προτάξει μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Η καθυστέρηση στην επίλυση αυτών των ζητημάτων γεννά ερωτήματα ως προς τον λόγο που δεν λήφθηκαν π.χ. μέτρα για τα ενοίκια αλλά και γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας έπρεπε να φτάσει σε αυτό το σημείο».

«Το ύψος των ενοικίων είναι αδιανόητα υψηλό»

Αναφερθείς στη στάση του ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ο Θανάσης Γλαβίνας τόνισε πως «πριν λίγο ακούσαμε τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ότι κάνει κυνήγι μαγισσών και ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας.  Εγώ βέβαια, θυμάμαι τον πρόεδρο του κόμματός μας, τον Νίκο Ανδρουλάκη σε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό να αναφέρει σε έγκαιρο χρόνο το μείζον ζήτημα της στέγασης, προτείνοντας παραδείγματος χάριν την κατάργηση του προγράμματος της golden visa».

Τόνισε επίσης πως «αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν θα δει ότι το πρώτο ταξίδι του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την εκλογή του ήταν στην Πορτογαλία ώστε να δει πως αντιμετωπίστηκε εκεί το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Εμείς λοιπόν θέσαμε το ζήτημα πολύ νωρίς. Δυστυχώς όμως, έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο, δάσκαλοι στη Ρόδο να κοιμούνται σε αυτοκίνητα γιατί εκεί, ως τουριστικό μέρος, τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά ενώ η μίσθωση διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο καθώς τους θερινούς μήνες χρησιμοποιείται ως τουριστικό κατάλυμα. Αλλά και φοιτητές σε μέρη όπως η Κρήτη, η Ρόδος και άλλους τουριστικούς και μη προορισμούς περνάνε ακριβώς τα ίδια. Το ύψος των ενοικίων είναι αδιανόητα υψηλό. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια και να αναγκάζονται να επιλέγουν τα νέα παιδιά το αντικείμενο των σπουδών τους με γεωγραφικά κριτήρια και με βάση τι αντέχει οικονομικά η οικογένειά τους;».

Σχετικά με την ατζέντα της κυβέρνησης και τα πεπραγμένα της ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «υπενθυμίζω ότι από τον Daniel έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και αναρωτιέται κανείς για τον απολογισμό και εάν οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι και νιώθουν σήμερα προστατευμένοι. Όποιος επιχειρήσει να κάνει επιτόπια έρευνα, θα κατανοήσει ότι η κυβέρνηση στο κομμάτι της αποκατάστασης και της πολιτικής προστασίας έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Επομένως, όσα κι αν επικαλεστεί ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσους μποναμάδες και επιδόματα αν τάξει, το παιχνίδι έχει χαθεί. Οι πολίτες έχουν καταλάβει πια ότι αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά έχει άλλες στοχεύσεις και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα».