Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο 73χρονος Μπαρνιέ ηγήθηκε των συνομιλιών της ΕΕ με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ από το 2016 έως το 2021.

Πριν από αυτό, ο συντηρητικός πολιτικός κατείχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίσης επίτροπος της ΕΕ.

Ο Μακρόν έδωσε στον Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Ο Μπαρνιέ θα έχει τη μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

Για «κλοπή» κάνει λόγο ο Μελανσόν και καλεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έκανε λόγο για «κλοπή» μετά τις εκλογές όπου η συμμαχία της Αριστεράς είχε βγει πρώτο κόμμα και κάλεσε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, της πιο αριστερής πτέρυγας του Νέου Λαϊκού Μετώπου καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον Εθνικό Συναγερμό δείχνουν ανοχή

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα καταφέρει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις από ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) άφησε να εννοηθεί νωρίτερα σήμερα Πέμπτη ότι δεν θα καταψηφίσει αμέσως τον Μπαρνιέ, εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει το France 24, o Μπαρνιέ είναι σταθερά φιλοευρωπαίος και μετριοπαθής πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του το 2021 να είναι ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου – άποψη που συμμερίζεται ο Εθνικός Συναγερμός.

«Θα κρίνουμε τη γενική πολιτική του ομιλία, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία (…) και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του RN, σε ανάρτησή του στο X.

Ο βουλευτής του RN, Σεμπαστιάν Σενού δήλωσε στην τηλεόραση BFM ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας.

Ο βουλευτής Λοράν Τζακομπέλι, επίσης από τον Εθνικό Συναγερμό, δήλωσε ότι προϋπόθεση είναι να διαλυθεί το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό – κάτι που θα γινόταν στις αρχές Ιουλίου. «Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που θα δεσμευτεί να (σ.σ. το) διαλύσει το συντομότερο δυνατό και να καθιερώσει την αναλογική εκπροσώπηση (σ.σ. για τις βουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο Τζακομπέλι στο TF1.