Την πεπερασμένη ισχύ της διεθνούς Δικαιοσύνης ήρθε να επιβεβαιώσει το κόκκινο χαλί που έστρωσε χθες η κυβέρνηση της Μογγολίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρότι η χώρα είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Θα έπρεπε λοιπόν κανονικά, με βάση το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Χάγη τον περασμένο Μάρτιο εις βάρος του ρώσου προέδρου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, να τον συλλάβει και να τον παραδώσει εκεί. Την επιτακτική ανάγκη για διεθνή Δικαιοσύνη ήρθε να επιβεβαιώσει, παράλληλα, η χθεσινή ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 270.
«Η Μογγολία εισάγει το 95% των προϊόντων πετρελαίου της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από την άμεση γειτονιά μας… Ο εφοδιασμός αυτός είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της ύπαρξης και του λαού μας. Η Μογγολία διατηρούσε πάντα μια πολιτική ουδετερότητας σε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις»: ήταν η εξήγηση που έδωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μογγολίας στο Politico για την αδυναμία της να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν – «λυπούμαστε, αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα» το μετέφρασε σε απλή γλώσσα ο γνωστός ειδησεογραφικός ιστότοπος.
Την ίδια ώρα, ο μογγόλος πρόεδρος Ουχναγκίν Χουρελσούν διοργάνωνε λαμπρή τελετή υποδοχής του ρώσου ομολόγου του στην κεντρική πλατεία του Ουλάν Μπατόρ, με τον Πούτιν να σκύβει για να φιλήσει το κοριτσάκι που έκανε ένα βήμα μπροστά ώστε να τον χαιρετίσει στα ρωσικά και να του προσφέρει λουλούδια, στρατιωτική μπάντα να παιανίζει στρατιωτικά εμβατήρια και τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών ενώπιον των δύο ηγετών, και μογγόλους στρατιώτες με παραδοσιακές στολές να τους πλαισιώνουν.
Τεντωμένο σχοινί
Η Μογγολία, μια αχανής χώρα 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε μια αλλόκοτη γεωγραφική θέση, ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Περπατά σε ένα τεντωμένο διπλωματικό σχοινί για να μην αποξενώσει κανέναν από τους γείτονές της, με τους οποίους έχει εκτεταμένους ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς. Η ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν άλλαξε αυτό το σκεπτικό για την κυβέρνηση στο Ουλάν Μπατόρ: η Μογγολία βρίσκεται πάνω στη σχεδιαζόμενη διαδρομή ενός μεγάλου αγωγού που θέλει να κατασκευάσει η Ρωσία, του «Power of Siberia 2», προκειμένου να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη χερσόνησο Γιαμάλ στην Κίνα και να αντισταθμίσει έτσι σε έναν βαθμό την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι σχέσεις με τη Μογγολία συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στην Ασία» δήλωσε ο Πούτιν στον Χουρελσούν – με τον μογγόλο ηγέτη να εκφράζει την ελπίδα για ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.
Το Κίεβο φυσικά εξοργίστηκε, κάνοντας λόγο για ένα «βαρύ πλήγμα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το σύστημα του ποινικού δικαίου». Νομικός εμπειρογνώμονας είχε διαβεβαιώσει εκ των προτέρων το Politico ότι η Μογγολία θα αντιμετωπίσει πιθανότατα κυρώσεις για την αδράνειά της. Στην πράξη, ωστόσο, το ΔΠΔ δεν μπορεί να αναγκάσει τα 124 κράτη-μέλη του να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί του – οι ενδεχόμενες κυρώσεις περιορίζονται ουσιαστικά σε μια λεκτική επίπληξη.