Με υψηλές ταχύτητες επιχειρείται να τρέξει η Ελλάδα στις οπτικές ίνες με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης, που μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, να προαναγγέλλει κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών.

«Στις κινητές τηλεφωνίες είμαστε καλά, στις σταθερές συνδέσεις θα πρέπει να πάμε καλύτερα. Έχουμε δύο voucher για την προώθηση των οπτικών ινών, 200 εκατ. στο σύνολο, το πρώτο τρέχει ήδη (για τις οπτικές συνδέσεις πολυκατοικιών), το δεύτερο, Gigabit voucher ύψους 80 εκατ. ευρώ, έρχεται μέσα στο μήνα, αφορά τον κάθε πολίτη, 400.000 καταναλωτές θα ωφεληθούν, κριτήρια εισοδηματικά δε θα υπάρχουν, η δράση θα τρέξει γρήγορα», ανέφερε, την ώρα που εστίασε στην επιστράτευση μικροδορυφόρων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Πώς οι μικροδορυφόροι θα «σβήνουν» πυρκαγιές

«Με μικροδορυφόρους μπορούμε να συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις πυρκαγιών, την Κυριακή το πρωί υπογράφουμε συμβάσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα 15 μικροδορυφόρους που θα παρέχον διαρκώς πολύτιμες πληροφορίες στην χώρα μας. Οι 834.000 καθαρισμοί οικοπέδων είχαν αποτέλεσμα, αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική», επεσήμανε.

Αλλαγή παρόχου στο ρεύμα με ένα κλικ

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται σε λίγο καιρό αλλαγή παρόχου στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Στόχος είναι μέσα στο 2024 να καταργήσουμε τον τρόπο που συλλέγουν τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά οι πολίτες, πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν να τα συλλέγουμε ψηφιακά, με την άδειά μας πλέον θα τα συλλέγει το σύστημα ψηφιακά αφού τα δεδομένα υπάρχουν, απλουστεύουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα», σημείωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.  Δεχόμαστε πολλές κυβερνοεπιθέσεις κάθε μέρα οι οποίες αποκρούονται, η Ελλάδα αποκτά μία νέα εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας, έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα», ανέφερε.

ΑΙ στο Κτηματολόγιο

«Στο myGov έχουν τεθεί 1,2 εκατ. ερωτήσεις, στο κτηματολόγιο φτιάξαμε εφαρμογή που διαβάζει τα συμβόλαια με βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και μέσα σε 3-4 λεπτά επισημαίνει στον νομικό τα σημεία που οφείλει να προσέξει», υποστήριξε.