Αγνωστος έκτακτος έλεγχος από υπό κρατική επίβλεψη Αρχή – αλλά εκ των υστέρων – πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», στην εταιρεία πιστοποίησης του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου προ τριών εβδομάδων έχασε τη ζωή του ο άτυχος 19χρονος. Σκοπός των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αν ευθύνη για το τραγικό συμβάν, πέρα από τους ιδιοκτήτες του λούνα παρκ και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, είχε και η εταιρεία που εν ονόματι του Δημοσίου προχώρησε στην επιθεώρηση του μοιραίου παιχνιδιού τον Αύγουστο του 2023 και είχε διαπιστώσει ότι όλα λειτουργούσαν καλώς και δεν είχε καμιά φθορά. Κι αυτό παρότι 12 μήνες αργότερα βρέθηκε από πραγματογνώμονες να είναι σάπιο, κάτι που οδήγησε στην αποκόλληση περιστρεφόμενου καθίσματος με τραγικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο έλεγχος που πραγματοποιείται τώρα αφορά και τις γνωματεύσεις που συνέταξε ως… απλός ιδιώτης ο τεχνικός διευθυντής του ίδιου φορέα πιστοποίησης τον Μάιο του 2024 και σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε κανένα τεχνικό πρόβλημα στο λούνα παρκ. Δηλαδή, αυτός που συμμετείχε στον – κατ’ εντολή του κράτους – φορέα πιστοποίησης είναι και αυτός που συνέταξε ιδιωτικά βεβαιώσεις ότι όλα είναι ασφαλή, λίγες εβδομάδες προ του δραματικού συμβάντος.

Εποπτεία από το υπουργείο Ανάπτυξης

Στον έκτακτο έλεγχο, λοιπόν, του φορέα πιστοποίησης στη Θεσσαλονίκη (υπάρχει αντίστοιχος στην Αθήνα που ελέγχει, όμως, τα παιχνίδια τριών λούνα παρκ σε Αθήνα και Κρήτη) που είχε επιθεωρήσει το παιχνίδι Crazy Dance προχωρούν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Το ΕΣΥΔ έχει ορισθεί ως ο εθνικός οργανισμός διαπίστευσης της Ελλάδας, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του άρθρου 4 του κανονισμού αριθ. 765/2008. Το ΕΣΥΔ, με έδρα στην Καλλιθέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια αλλά εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο και ενημερώνεται για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, το ΕΣΥΔ είχε ελέγξει τρείς φορές την περίοδο 2020 – 2023 την εν λόγω εταιρεία πιστοποίησης στη Θεσσαλονίκη και είχε διαπιστώσει ότι λειτουργούσε και ήλεγχε τα λούνα παρκ – και όχι μόνο – με πλήρη επάρκεια, ανανεώνοντας τις σχετικές άδειές της μέχρι το 2028. Κι αυτό παρότι εμφανίζεται από τα σχετικά έγγραφα που είναι στη διάθεση της εφημερίδας να διαθέτει μόνο τρεις – τέσσερις επιθεωρητές που παρουσιάζεται ότι προχωρούν κάθε οκτάμηνο σε ελέγχους – που οφείλουν να είναι διεξοδικοί – σε τουλάχιστον 200 παιχνίδια λούνα παρκ, αλλά και σε δεκάδες παιδικές χαρές και παιδότοπους σε όλη την Ελλάδα.

Επανεξέταση των φακέλων

«Ο εθνικός φορέας διαπίστευσης προχωρά σε έκτακτους και περιοδικούς ελέγχους και στις δύο εταιρείες για τις οποίες υπάρχει έγκριση (σ.σ: σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17020) τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις σε λούνα παρκ, παιδικές χαρές κ.ο.κ. ώστε να διαπιστώνεται η καλή λειτουργία των παιχνιδιών και η ασφάλεια των επιβατών. Οι έλεγχοι από τον ΕΣΥΔ μπορεί να αφορούν εποπτεία κάποιων αυτοψιών στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες πιστοποίησης ή δειγματοληπτική εξέταση των φακέλων τεχνικών ελέγχων που έχουν συντάξει. Ο προηγούμενος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί στην εταιρεία επιθεώρησης της Θεσσαλονίκης, χωρίς να αναδειχθεί οποιοδήποτε ζήτημα, το καλοκαίρι του 2023. Ομως, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν στη Χαλκιδική επανεξετάζουμε τους φακέλους του ίδιου φορέα πιστοποίησης για να εξετάσουμε την επάρκεια των επιθεωρήσεων της στο εν λόγω λούνα παρκ και άλλες παραμέτρους», αναφέρει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του ΕΣΥΔ Κωνσταντίνος Κούρταλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΣΥΔ εξετάζει ήδη φωτογραφίες και άλλο υλικό από τον έλεγχο του λούνα παρκ που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο. Κύριο ζητούμενο αποτελεί αν και τότε υπήρχαν φθορές που δεν επισημάνθηκαν ή αυτές μπορεί να προκλήθηκαν – όπως έχει υποστηριχθεί – στο μεσοδιάστημα των 12 μηνών μέχρι το τραγικό συμβάν, «λόγω της διαρκούς διάβρωσης, αφού το λούνα παρκ βρισκόταν κοντά στην τοπική παραλία». Επιπλέον, ζητούμενο είναι γιατί οι ιδιοκτήτες του λούνα παρκ δεν προχώρησαν ως όφειλαν στην επόμενη διαδικασία πιστοποίησης που θα έπρεπε να είχε γίνει τον Απρίλιο του 2024. Οπως και γιατί, αντ’ αυτού, παρουσιάστηκαν «ιδιωτικές» βεβαιώσεις από μηχανικό, ο οποίος είναι και τεχνικός διευθυντής του φορέα πιστοποίησης, βάσει των οποίων η λειτουργία των παιχνιδιών του λούνα παρκ ήταν… εύρυθμη. Σημειώνεται ότι «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη δηλώσεις και διευκρινίσεις από τους υπευθύνους της εν λόγω εταιρείας επιθεωρήσεων της Θεσσαλονίκης, χωρίς, ωστόσο, κάποια απόκριση.