Σε… ντετέκτιβ θα πρέπει να μετατραπούν τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αν θέλουν τελικά να βγάλουν άκρη στην υπόθεση διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Θυμίζω ότι, ως σήμερα, η Αρχή έχει εκδώσει πόρισμα για την πρώην ευρωβουλευτή και το υπουργείο Εσωτερικών, με τα ανάλογα πρόστιμα. Ομως, όπως ανακοίνωσε, θα ανοίξει νέο κύκλο ερευνών και καταθέσεων για τυχόν ευθύνες και παραλείψεις της ΝΔ και στελεχών της, του τέως γραμματέα Αποδήμων του κόμματος, Νίκου Θεοδωρόπουλου, του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη αλλά κι ενός νέου προσώπου που προέκυψε από την έρευνά τους. Ακούω ότι μεταξύ των μελών της Αρχής καταγράφονται ήδη διαφωνίες και γίνεται λόγος για πιέσεις, καθώς έχουν διχαστεί για το κατά πόσο πρέπει να αποδοθούν επισήμως ευθύνες και πρόστιμο στη ΝΔ ή όχι. Ως τώρα, όμως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η Αρχή από τις καταθέσεις που έχουν ως σήμερα δοθεί, προκύπτει ότι η ευθύνη έχει γίνει μπαλάκι από το ένα γαλάζιο στέλεχος στο άλλο, με το νέο στέλεχος στην εξίσωση να είναι ο Μένιος Κορομηλάς, τέως οργανωτικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ.

Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον

Τι μάθαμε, λοιπόν; Οταν έσκασε  το σκάνδαλο της διαρροής των email, η ΝΔ εσωτερικά ζήτησε εξηγήσεις από τον Θεοδωρόπουλο, που φέρεται να προσκόμισε αποδείξεις ότι τη λίστα με τα στοιχεία των εκλογέων του την έστειλε μέσω WhatsApp ο Κορομηλάς, ο οποίος – όπως ο ίδιος επεσήμανε – ήταν ανώτερός του στην κομματική ιεραρχία. Η ΝΔ ισχυρίστηκε στην Αρχή ότι κάλεσε και τον Κορομηλά σε εξηγήσεις κι έκανε εσωτερική έρευνα στους server του κόμματος που «δεν απέφερε κανένα στοιχείο». Ο Κορομηλάς, από την πλευρά του, ρίχνει την ευθύνη της διαρροής στον Σταυριανουδάκη, ισχυριζόμενος ότι ο τέως γ.γ. του έστειλε ένα αρχείο με τα επίμαχα στοιχεία μέσω WhatsApp, ζητώντας του να τα προωθήσει στον Θεοδωρόπουλο. Κι ότι το έκανε χωρίς να έχει ιδέα τι είναι. Τέλος, ο Σταυριανουδάκης για όλα τα παραπάνω δήλωσε άγνοια, διαψεύδοντας ότι είχε την επικοινωνία αυτή με τον Κορομηλά. Αντε να βγει άκρη…

ΝΔ εναντίον Θεοδωρόπουλου

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι, στις καταθέσεις τους στην Αρχή, ο Θεοδωρόπουλος άδειαζε τους εκπροσώπους της ΝΔ και αυτοί άδειαζαν τον Θεοδωρόπουλο, παρότι παραμένει κανονικά μέλος κι υποστηρικτής του κόμματός του. Ο μεν Θεοδωρόπουλος επιμένει πως ό,τι έκανε το έκανε με κομματική εντολή άνωθεν. Επίσης, ότι ήταν συνήθης πρακτική να ανταλλάσσουν αρχεία μέσω WhatsApp κι ότι «η επίσημη διαδικασία χορήγησης εκλογικών καταλόγων από τη Διεύθυνση Πληροφορικής δεν ακολουθείται ποτέ, και είναι μια “ανύπαρκτη και νεκρή διαδικασία”» (άρα ότι δεν τηρούνται και με τόση προσοχή οι κανονισμοί προστασίας προσωπικών δεδομένων). Από τη μεριά τους, οι κομματικοί εκπρόσωποι λένε ότι δεν ισχύει ότι είχε λάβει εντολές, ούτε ότι μεταφέρουν αρχεία χύμα μέσω της εφαρμογής, ούτε ότι ευθύνονται για τις «πρωτοβουλίες» του Θεοδωρόπουλου. Ενώ κι ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε χθες δημόσια και «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς περί «άνωθεν εντολής». Διόλου τυχαία, ο Θεοδωρόπουλος, αφού έγιναν γνωστά τα παραπάνω, αποφάσισε ξαφνικά να απειλήσει την ανεξάρτητη Αρχή με νομικές κυρώσεις (!) επειδή δημοσιοποίησε όσα έχουν προκύψει από την έρευνά της. Και έτσι βγήκαν στη φόρα και τα αδειάσματα του κόμματός του.

Στην τουρκική Βουλή το Νetflix για ακρόαση

Μιλώντας για ακροάσεις και… ανακρίσεις, όπως έγινε γνωστό χθες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να καλέσει την εκπρόσωπο της πλατφόρμας Νetflix στην Τουρκία για να συζητήσουν – τι άλλο – την απόφαση για τη μετάδοση της σειράς «Famagusta» του Mega. Η ακρόαση θα γίνει στην Επιτροπή Ψηφιακών Μέσων της τουρκικής Βουλής, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, του AKP. Σε σχετική συζήτηση που ήδη έγινε στη Βουλή, προαναγγέλθηκε, βέβαια, ξανά, το «μπλόκο» που σκοπεύει να ρίξει η κυβέρνηση στη μετάδοση της σειράς στο τουρκικό Netflix, αλλά δεν θα διστάσει το AKP να πιέσει την πλατφόρμα να την περιορίσει και αλλού. Λαμβάνοντας υπόψη, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, ότι η Τουρκία είναι «μια μεγάλη αγορά» και άρα πρέπει «να γίνουν σεβαστές οι ευαισθησίες του τουρκικού έθνους».

Απάντηση με ντοκιμαντέρ

Αλλά στην Αγκυρα δεν μένουν μόνον σε αυτό. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ετοιμάζει ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί και στο κρατικό κανάλι TRT στις 9 Σεπτεμβρίου, για «θηριωδίες» των Ελλήνων στη Μικρά Ασία την περίοδο 1919-22.