Καλοκαίρι τέλος, αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρος Κολυδάς, από την επόμενη εβδομάδα δημιουργείται κυκλοφορία τύπου «Π» και δύο φθινοπωρινά συστήματα θα επηρεάσουν τη χώρα, το πρώτο Δευτέρα προς Τρίτη και το δεύτερο Παρασκευή προς Σάββατο.

Ο καιρός τύπου «Π» θα επηρεάζει κατά περιόδους τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Όπως γράφει στην ανάρτησή του:

«Η πρόγνωση από 6 Σεπτεμβρίου 2024. Το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα θα μας επηρεάσει Δευτέρα προς Τρίτη και το δεύτερο Παρασκευή προς Σάββατο την ερχόμενη εβδομάδα. Δημιουργείται μία κυκλοφορία “τύπου Π” που θα επηρεάζει κατα περιόδους τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Κλασσικός φθινοπωρινός καιρός, με την καιρική κατάσταση όμως να μην “αγγίζει” την υπόλοιπη χώρα».

Επιπλέον, σε βίντεο που δημοσιεύει ο κ. Κολυδάς, καταγράφεται η πορεία των δύο συστημάτων στη χώρα.

Δείτε το βίντεο

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου

Η πρόγνωση για το Σάββατο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο, στη Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στη Θεσσαλία προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα ανατολικά και τα νότια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, τους 29 με 31 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στα νησιά έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και βόρεια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και τοπικά στη νότια Κρήτη 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί και στις Σποράδες βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 και στις Σποράδες από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στα δυτικά οι άνεμοι θα έιναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από αργά το βράδυ θα πνέουν νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως βόρεια και στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στα δυτικά τους 31 με 33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 31 και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 29 βαθμούς κελσίου. Στη νότια Κρήτη τοπικά θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς κελσίου.