Πιο πυκνούς ελέγχους για εισερχόμενους αλλοδαπούς στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα που θυμίζουν την περίοδο 2014-2017, επιφυλακή για τυχόν προσηλυτισμούς ενόπλων σε χώρους λατρείας ή μέσω Διαδικτύου και νέα εντεινόμενη προσπάθεια εντοπισμού δικτύων στρατολόγησης μικροποινικών και ανθρώπων της διπλανής πόρτας από το Ιράν για επιθέσεις σε χώρους ισραηλινού ενδιαφέροντος. Αυτές οι ενέργειες προβλέπονται, μεταξύ άλλων, από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ ύστερα από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος που σήμαναν συναγερμό και στη χώρα μας. Και αυτό γιατί ελληνικές και διεθνείς Αρχές Ασφαλείας φέρονται να διαπιστώνουν «σιωπηρή» ενεργοποίηση μελών του ISIS που έχουν εισέλθει σχετικά πρόσφατα από τη Μέση Ανατολή, αλλά και ότι το Ισλαμικό Κράτος προχωρά όλο και συχνότερα σε επιθέσεις υποστήριξης της Χαμάς, με την οποία ουδέποτε είχε συνεργασία.

Σε ανοικτή γραμμή

Η αιματηρή επίθεση του «μοναχικού λύκου»-μέλους του ISIS στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας πριν από 11 ημέρες, η επίθεση με φιάλη αερίου εναντίον της συναγωγής της Λα Γκραντ Μοτ κοντά στο Μονπελιέ στη Γαλλία, αλλά και το χθεσινό συμβάν έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό, που βρίσκεται δίπλα στο γενικό προξενείο του Ισραήλ στο Μόναχο, δημιουργούν νέα δεδομένα, ιδίως μετά τη διαπίστωση ότι η συχνότητα τέτοιων ενεργειών πυκνώνει. Οι ελληνικές Αρχές, πάντως, είναι σε ανοικτή γραμμή με γερμανούς αξιωματούχους, προκειμένου να ενημερωθούν επί των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί για τις επιθέσεις σε Ζόλινγκεν και Μόναχο.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών Αρχών εστιάζεται κυρίως στα δεδομένα της επίθεσης ενός 26χρονου Σύρου στο φεστιβάλ της πόλης Ζόλινγκεν, με τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός – που πιθανολογείται ότι είχε επαφές με το ISIS στη Μέση Ανατολή και ήταν «φανατικός μουσουλμάνος», όπως αναφέρει η γερμανική αστυνομία – είχε εισέλθει στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας τον Δεκέμβριο του 2022. Φέρεται, μάλιστα, ότι είχε αιτηθεί άσυλο, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) του Μπίλεφελντ, ενώ δεν είχε απασχολήσει τις γερμανικές Αρχές για ύποπτες διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους, παρά μόνο επισκεπτόταν τζαμιά για προσευχή. Εκείνο, όμως, που αποτέλεσε καμπανάκι για τις Αρχές στη Γερμανία είναι ότι προ της παράδοσης του δράστη το Ισλαμικό Κράτος είχε εκδώσει ανακοίνωση, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq στο Telegram, που ανέφερε ότι «εκείνος που επιτέθηκε εναντίον μιας συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν της Γερμανίας ήταν ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», καθώς και ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε για εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού».

Μέχρι τώρα, πάντως, οι έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν ενημέρωση ότι υπήρξε συνεννόηση του δράστη με το ISIS, ότι δόθηκαν σχετικές κατευθύνσεις ή ότι το Ισλαμικό Κράτος γνώριζε εκ των προτέρων την ταυτότητα του δράστη. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η διαπίστωση ότι ο άνδρας που πυροβόλησε αστυνομικό φυλάκιο έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο και τελικά έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ήταν ένας 18χρονος Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής, γνωστός στις Αρχές ως ισλαμιστής που το 2023 είχε καταγγελθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους. Τέλος, όσον αφορά την επίθεση του 23χρονου Αλγερινού σε συναγωγή κοντά στο Μονπελιέ, οι γαλλικές διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης (σ.σ. είχε μια παλαιστινιακή σημαία στη ζώνη του) καθοδηγούνταν πιθανόν από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί αρκετές τέτοιου είδους βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις από μικροποινικούς αλλοδαπούς που στρατολογούνται από ομοεθνείς τους, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν. Μάλιστα, δύο τέτοια δίκτυα που δρούσαν στην Ελλάδα έχει εξαρθρώσει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που συνεχίζει τις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης τους.