Επετειακή διάθεση τέλος – και μαζί της και η άτυπη εκεχειρία των προηγούμενων ημερών μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος να εορταστούν σε ενωτικό κλίμα, χωρίς προκλήσεις και παρατράγουδα. Η μάχη από εδώ και πέρα, και ειδικά από τη Δευτέρα και μετά που θα ανακηρυχθούν επισήμως οι υποψηφιότητες από την αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), προβλέπεται σκληρή, ωστόσο πάντα εντός ενός πλαισίου, ώστε η εκλογική διαδικασία να μη φανεί διαλυτική. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι μπηχτές που λέγονται δημόσια πια έχουν έμμεσους ή άμεσους αποδέκτες.
¢ Μετά το τέλος της εκδήλωσης για την 3η Σεπτέμβρη, ο Χάρης Δούκας περιέγραψε (Action24) το ΠΑΣΟΚ αυτής της περιόδου ως «κλειστό και φοβικό», καθώς «πάρα πολλές φορές λειτουργούσε με όρους παρέας» –στοχεύοντας στη διαχείριση της Χαριλάου Τρικούπη και φέρνοντας ως παράδειγμα και τις 4 συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός πιο ανοιχτού και συμμετοχικού κομματικού μοντέλου που θα κλείσει «τον κύκλο της επιβίωσης».
¢ Ο Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι, όταν ρωτήθηκε (Open) αν διοικούσε το κόμμα με τους κολλητούς του και την παρέα του, στοχεύοντας εμμέσως σε βουλευτές που στηρίζουν τον δήμαρχο Αθηναίων: «Την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιος να σας πει αυτό το πράγμα, θέλω να τον ρωτήσετε να σας βρει ένα παράδειγμα αποκλεισμού», σχολίασε, σημειώνοντας πως «τα ψηφοδέλτια ήταν ανοιχτά και στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές» και πως εκείνοι που τον ψέγουν «αυτό ήθελαν να κάνω για να είναι διορισμένοι βουλευτές» – μια αναφορά που εκτιμάται πως έγινε για τη συζήτηση που προέκυψε στο ψηφοδέλτιο Αρκαδίας στις τελευταίες εθνικές εκλογές. «Κάποιοι λένε σήμερα για συζήτηση, κάναμε πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες δεν πήραν ποτέ τον λόγο για να πουν την άποψή τους στα δύσκολα», επεσήμανε, για πρόσωπα εντός της ΚΟ που τον αμφισβήτησαν τις πρώτες μέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
¢ Από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου επιμένει στη σημασία της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, μιλώντας στο Mega για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις λεπτομέρειες της οργάνωσής του: «Αλίμονο αν δεν δούμε debate, θεωρώ ότι θα είναι μια τρικλοποδιά στις εκλογές. Εστειλα ξανά μια επιστολή στο αρμόδιο όργανο ότι δεν ακούω τίποτα για debate. Δεν μας έχουν δώσει ημερομηνία, δεν μας έχουν δώσει όρους και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το ένα debate το θεωρώ απολύτως αυτονόητο», σχολίασε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας και μια συζήτηση που αναμένεται να γίνει, σε πιο ευρύ πεδίο, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την ανακήρυξη από την ΕΔΕΚΑΠ και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για τις 15 του μήνα.
¢ Με το βλέμμα στραμμένο σε πρόσφατες διαρροές που αφορούν προτιμήσεις ιστορικών στελεχών προς συγκεκριμένους υποψήφιους, ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε πρόσφατα πως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «θα πει μόνος του αν και ποιον υποστηρίζει. Ολα αυτά κάνουν κακό στο κόμμα» – στο επιτελείο του, όπου συμμετέχουν και πρόσωπα από τν λεγόμενη παπανδρεϊκή πλευρά, διεκδικεί ένα ακροατήριο που δεν έχει ποτέ στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη.
¢ Για «μη ακριβείς» δημοσκοπήσεις έκανε λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης, σε σκληρό τόνο – όσες έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας τον στέλνουν σε χαμηλό μονοψήφιο: «Ενοχλεί η επιμονή μου να μιλάω για μια μεγάλη παράταξη. Υπάρχουν κέντρα που θέλουν να χειραγωγήσουν την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Δεν εγκαταλείπω την εκλογική κούρσα ούτε μία στο εκατομμύριο», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Δεν είμαι υποψηφιότητα ούτε των συστημάτων ούτε των μηχανισμών».