Σε δημοπρασία βγαίνει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα βίντεο που δείχνει τις στιγμές μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι.

Το φιλμ των 8 χιλιοστών καταγράφηκε πριν από 60 χρόνια στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από εκείνη τη μοιραία ημέρα έχουν γοητεύσει έκτοτε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με ένα από τα πλάνα που κατέγραψε ο Αβραάμ Ζαπρούντερ να είναι το πιο γνωστό.

Το βίντεο που βγαίνει σε δημοπρασία τραβήχτηκε από έναν οδηγό φορτηγού, τον Ντέιλ Κάρπεντερ, ο οποίος ήλπιζε να απαθανατίσει τον πρόεδρο στην κάμερα.

New video shows moments after the JFK assassination

Ο τυχαίος κινηματογραφιστής

Ο Κάρπεντερ έχασε την ευκαιρία να δει τον πρόεδρο και έτσι μετακινήθηκε σε κοντινή τοποθεσία για να τα καταφέρει.

Όταν ο Κένεντι δολοφονήθηκε ο Κάρπεντερ έτυχε να καταγράψει τη στιγμή που η λιμουζίνα έτρεχε προς το νοσοκομείο, καθώς ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας Clint Hill γαντζώθηκε πάνω στο όχημα.

Η RR Auction, που εδρεύει στο Νιου Χαμσάιρ, έθεσε το αντικείμενο σε δημοπρασία.

Ο εγγονός του Κάρπεντερ, Τζέιμς Γκέιτς, είπε ότι ενώ ήταν γνωστό στην οικογένειά του ότι ο παππούς του είχε φιλμ από εκείνη την ημέρα, δεν μιλούσαν συχνά γι’ αυτό. Όταν ο Γκέιτς πήρε τελικά στα χέρια του τα οικογενειακά βίντεο, δεν ήταν σίγουρος για το τι ακριβώς είχε αποτυπώσει ο παππούς του, ο οποίος πέθανε το 1991 σε ηλικία 77 ετών.

Προβάλλοντάς τα βίντεο στον τοίχο του υπνοδωματίου του γύρω στο 2010 αισθάνθηκε αρχικά συγκινημένος με τις οικογενειακές στιγμές. Όταν όπως είδε τα πλάνα από τη δολοφονία Κένεντι αισθάνθηκε σοκαρισμένος.