Στο μικροσκόπιο της ελληνικής διπλωματίας έχουν τεθεί από χθες τα αποτελέσματα της ιστορικής συνάντησης – όπως τη χαρακτήρισε η τουρκική πλευρά – του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών των οποίων οι σχέσεις βρίσκονταν για περισσότερο από δέκα χρόνια στον «πάγο». Προτού ξεκινήσουν τις κοινές τους δηλώσεις, στις οποίες μίλησαν και οι δύο με θερμά λόγια για όσα ενώνουν Αίγυπτο και Τουρκία, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν δεκαεπτά συμφωνίες συνεργασίας, με αντικείμενο την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη γεωργία, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την τεχνολογία.

Το κατεξοχήν κοινό έδαφος όμως εντοπίστηκε στην κοινή στάση Ερντογάν και Αλ Σίσι εναντίον του Ισραήλ καθώς και στη συμφωνία για άμεση ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Ως Τουρκία και Αίγυπτος, έχουμε τονίσει την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Δυτική Οχθη και την άμεση υλοποίηση του δικαιώματος της Παλαιστίνης να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε σχετικά ο αιγύπτιος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας, επίσης, ότι κατά το πρώτο, χθεσινό, Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας.

Στη Νέα Υόρκη

Η Αθήνα που είχε δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου με ψυχραιμία, είναι βέβαιο ότι θα εξετάσει με λεπτομέρεια τόσο τις δηλώσεις όσο και τις συμφωνίες ή ακόμα και όσα θα πιάσει το διπλωματικό ραντάρ της, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια χειροπιαστή ένδειξη ανησυχίας από τις έως τώρα εξελίξεις. Οπως γίνεται σαφές από την ελληνική πλευρά, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, ενόψει και της επικείμενης διμερούς συνάντησης Ελλάδας – Αιγύπτου που έχει «κλειδώσει» για το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από όπου είναι πολύ πιθανόν να βγει και «λευκός καπνός» για τη διεξαγωγή του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα. Επιπλέον, προγραμματισμένη είναι για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και μια τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, όπως εξάλλου είθισται ετησίως. Παράλληλα, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, Αθήνα και Κάιρο μοιράζονται την ίδια επιθυμία να διατηρούν καλές σχέσεις με τρίτα κράτη στην περιοχή, όπως, για παράδειγμα ισχύει για την περίπτωση της Τουρκίας. Πλην όμως, στρατηγική συμμαχία υφίσταται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Στρατηγικός εταίρος μπορεί να είναι μόνο ένας στην περιοχή», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Οσοι από την Αθήνα παρακολουθούσαν με αυξημένη ανησυχία το λιώσιμο των πάγων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να βαράει καμπανάκια» για πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, επεσήμαιναν ταυτόχρονα πως «δεν θα γίνει γνωστό κάτι την ίδια μέρα της συνάντησης Ερντογάν – αλ-Σίσι». Πάντως, μέσα από τις δηλώσεις των δύο ηγετών και με μια πρώτη ανάγνωση των 17 συμφωνιών που συνυπεγράφησαν, οι τουρκικές διαρροές για δήθεν υπογραφή τουρκοαιγυπτιακής συμφωνίας που θα αναγνωρίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο φαίνεται πως διαψεύστηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι «μηχανές» της ελληνικής διπλωματίας δεν θα δουλεύουν στο φουλ για να παρακολουθούν τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς από τη νέα σχέση που χτίζει με την Αίγυπτο – την οποία ο πρόεδρος Αλ Σίσι περιέγραψε ως «βούληση για νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας». Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις και για θέματα περιφερειακά, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν ενώ, όπως γνωστοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, το 2025 θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών τους σχέσεων.