Στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την σπουδαιότητα της συνάντησης, τονίζοντας ότι τα πράγματα «σε αυτό το θέμα δεν έγιναν, όπως τα περιμέναμε»
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να μην γίνει τελικά το έργο, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προσθέσει κάτι παραπάνω.
«Η κυβέρνησή μας είναι απολύτως ενιαία και είμαστε σε αγαστή συνεννόηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει πρόβλημα, έτσι όπως είναι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει τη στήριξη της ΕΕ αλλά και της Κύπρου» είπε, αναφερόμενος στη γενική πολιτική κάλυψη που υπάρχει και η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την προώθηση του έργου. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν και τα συμβατικά ζητήματα.
Το θέμα της λειψυδρίας
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα λειψυδρίας που έχουν ανακύψει. Υπενθύμισε ότι το υπουργείο του έχει την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αλλά και τη διαχείριση των σχεδίων απορροής.
Έχουμε επίσης, τη σημαντική ρύθμιση που έχουν προετοιμάσει για τις υπηρεσίες ύδατος, τόνισε προσθέτοντας ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται όχι μόνο για την κλιματική κρίση, αλλά και για την προσαρμογή σε αυτή, η «οποία είναι ένα τυφλό σημείο στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Τα τιμολόγια του νερού
Ερωτηθείς για τα τιμολόγια του νερού, τόνισε ότι το θέμα της τιμολόγησης φεύγει από το υπουργείο: «υπογράφουμε κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η τιμολόγηση του νερού περνά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, η οποία αποκτά και το κομμάτι των υδάτων».
Τόνισε ότι προβλήματα λειψυδρίας υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στις Κυκλάδες, στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, σημειακά σε περιοχές της Κρήτης. Η Αττική – σύμφωνα με τον ίδιο- είναι μια ειδική περίπτωση καθώς υδρεύεται από τα νερά των βουνών της κεντρικής Ελλάδας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν διαφορετικές προβλέψεις.
Ηλεκτρικό ρεύμα
Αναφερόμενος στις τιμές του ρεύματος, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει κάποια εξωτερική συνθήκη οι προοπτικές είναι θετικές: «Βάζουμε συνεχώς νέες ΑΠΕ που κατεβάζουν σημαντικά την τιμή», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις με κάτω από 9 σεντς την μεγαβατώρα. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και για τους αγρότες.
«Οι ΑΠΕ οδηγούν τις τιμές προς τα κάτω. Είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο μείωση των τιμών» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν υπάρξουν εξωτερικές συνθήκες θα πρέπει να αντιδράσουμε.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορικά στην αδυναμία του target model που υπάρχει στην αγορά και δημιουργεί τα σημερινά προβλήματα, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης., αποκαλύπτοντας ότι έθεσε το ζήτημα ήδη στου ομολόγους του σε Βουλγαρία και Ρουμανία αλλά και στον Γερμανό αντικαγκελάριο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
«Όταν ένα κομμάτι της Ευρώπης γίνεται ενεργειακό νησί, δηλαδή μπουκώνουν οι διασυνδέσεις και μετά σταματά να επικοινωνεί οικονομικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αν η ζήτηση διαμορφωθεί έστω και οριακά πάνω από την προσφορά τότε τα τελευταία μεγαβάτ μπορούν να φτάσουν σε εξωφρενική τιμή», εξήγησε.
Ερωτηθείς για το πράσινο τιμολόγιο είπε ότι οι αποφάσεις για το αν θα παραταθεί θα ληφθούν στο τέλος του έτους.
Τα προγράμματα Εξοικονομώ
Σε ερώτηση για το πόσα Εξοικονομώ να περιμένουμε είπε ότι τα νέα προγράμματα θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσουν να ισχύουν οι βαθμοημέρες, και θα είναι διαφορετικά ανά χωριό και γειτονιά, ενώ θα υπάρξουν κριτήρια που θα ξεχωρίσουν όχι τους οικονομικά ευάλωτους με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά τους ενεργειακά ευάλωτους.