«Παράθυρο» για αλλαγές στα τεκμήρια άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 88ης ΔΕΘ. Ο ίδιος, αναφερόμενος στις ανάγκες αλλαγών  σχετικά με τη φορολογία στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις στη φορολογία», τονίζοντας με νόημα πως «Είναι διαφορετικό να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Κλένια Κορινθίας και διαφορετικό σε ένα αστικό κέντρο», ενώ πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στην αναμενόμενη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «Προϊόν συστηματικής δουλειάς που γίνεται κάθε χρόνο». Ο ίδιος αρκέστηκε στο να κάνει λόγο για «σημαντικές μειώσεις σε φορολογία και απαλλαγές σε ελεύθερους επαγγελματίες», συμπληρώνοντας ότι «Μπορούμε να το κάνουμε επειδή υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο», καθότι , όπως ανέφερε υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι μηχανισμοί του κράτους αποδίδουν επιπλέον φορολογικά έσοδα, με τη συνδρομή και των νέων τεχνολογιών. Υπενθύμισε άλλωστε πως «η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με το συνθημα για ‘λιγότερους φόρους’».

Η ακρίβεια και ο ΦΠΑ

Ερωτώμενος για το ακανθώδες θέμα της ακρίβειας, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «Το 2023 είχαμε τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ», παραδεχόμενος, ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και άλλα μέτρα πέρα από τα γνωστά «καλάθια» (νοικοκυριού, νονού, μαθητή κλπ), όπως με το να αυξήσει τους ελέγχους και τα πρόστιμα στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Επίσης, επανέλαβε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ και έχει θέσει ως στόχο τα 1.500 ευρώ για τον μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 400.000.

Παράλληλα, απέρριψε τη χρησιμότητα του μηδενισμού του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, όπως έπραξε η Ισπανία, λέγοντας: «Το παράδειγμα δεν είναι πετυχημένο. Ο μηδενισμός του ΦΠΑ για λίγους μήνες μείωσε την τιμή, όμως στη συνέχεια παρατηρήθηκε άνοδος και πάνω από το όριο», αυξάνοντας τις δυσκολίες για τη χρονική στιγμή που θα επανερχόταν ο ΦΠΑ στο πρότερο επίπεδο.

Μάθημα «φορολογική συνείδηση» στο δημοτικό

Σχετικά με τη το κρίσιμο ζήτημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ο Χρίστος Δήμας προανήγγειλε ότι από του χρόνου θα εισαχθεί ως επιλογή «το μάθημα της φορολογικής συνείδησης σε 4 τάξεις του δημοτικού», προκειμένου να μαθαίνουν τα παιδιά την αξία της φορολογίας.

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να φοροδιαφεύγουμε είναι συμπεριφορά μη ανεκτή από το κράτος και αντικοινωνική», αναφερόμενος στην υπόθεση με τη φοροδιαφυγή στα ελαιοτριβεία που αποκάλυψε χθες η ΑΑΔΕ. Μάλιστα, σημείωσε ότι

είναι σημαντικό «Το να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση. Αξιοποιούμε τα ηλεκτρονικά στοιχεία και τις νέες τεχνολογίες για να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή».