Νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται για τους επίδοξους… μνηστήρες Golden Visa οι οποίοι θα μπορούν να την αποκτήσουν ακόμα κι αν δεν επενδύσουν σε ακίνητα, βάσει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέον θα χορηγείται σε όσους επενδύουν 250.000 ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε πιο παραγωγικές επενδύσεις, «απομακρύνοντάς» τους από την τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα, το οποίο δημιούργησε προβλήματα στην αγορά στέγης και έφερε σε αρκετές περιπτώσεις αυξήσεις στα ενοίκια.

Το πρόγραμμα αναμένεται φέτος να σημειώσει νέο ρεκόρ, με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Πέρυσι τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022, με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, στο σύνολο της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των νησιών με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό 3.100 κατοίκων, το ελάχιστο όριο για να εξασφαλίσει την άδεια διαμονής αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ. Στην υπόλοιπη χώρα, το όριο επίσης αυξήθηκε από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές ξεκίνησαν να ισχύουν την 1η Σεπτεμβρίου.

Ζωηρό ενδιαφέρον

Έως τότε, παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης άδειας διαμονής με βάση το προηγούμενο καθεστώς, αρκεί να έχει υπογραφεί (έως την 31η Αυγούστου) είτε ιδιωτικό συμφωνητικό, είτε προσύμφωνο αγοράς ακινήτου. Σήμερα, ισχύει όριο 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όχι όμως και στον Πειραιά), τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής πάντως, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον, με ενδιαφερόμενους που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το όριο των 250.000 που ισχύει ακόμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν με χαμηλότερο κόστος την πολυπόθητη Χρυσή Βίζα.

Στο στόχαστρο για νέα deals πριν ανέβει το όριο στις 800.000 ευρώ έχουν μπει ακόμα και μισοτελειωμένες οικοδομές, παλαιές μονοκατοικίες, αλλά και παλιά ακίνητα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να αποσύρουν από τις μισθώσεις, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για επισκευές λόγω παλαιότητας.