Ήταν δυο γείτονες σ’ ένα χωριό. Ο ένας απ’ αυτούς, λοιπόν, όλο παραπονιόταν στον Θεό επειδή ο γείτονας του είχε κατσίκα ενώ αυτός δεν είχε. Και όσο έβλεπε τον γείτονα του να χαίρεται με την κατσίκα του, τόσο και θύμωνε και ζήλευε περισσότερο. Εμφανίζεται λοιπόν κάποια στιγμή ο Θεός και του λέει: «Πες μου τέκνο μου κι εσύ τι θέλεις. Ότι ευχή έχεις θα σου την εκπληρώσω. Θέλεις κατσίκα, θέλεις πρόβατα, θέλεις χωράφια;». Κι εκείνος απάντησε: «Θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα μου».

Έχοντας στο μυαλό του το παραπάνω πασίγνωστο ανέκδοτο, ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς εμπνεύστηκε για την «καλημέρα» του Σαββάτου, με ένα σκίτσο γεμάτο… ζήλια και φθόνο.

Μια κατσίκα κάθεται μπροστά στην κιβωτό, προκειμένου να μπει μέρα. Τότε κόσμος αρχίζει να φωνάζει «μην τη βάλεις μέσα» και «άσ’ την έξω να ψοφήσει». Τότε, ο Νώε κοιτάει την κατσίκα και της λέει: «Είσαι η κατσίκα του γείτονα, υποθέτω…».

Δείτε το σκίτσο:

Φθόνος, ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα

Φθόνος, ο: είναι η δυσαρέσκεια που νιώθει κάποιος για την ευτυχία ή τα αγαθά κάποιου άλλου. Οι Αρχαίοι ζούσαν με τον φόβο μην προκαλέσουν το φθόνο των θεών και για αυτό τους τιμούσαν με περίτεχνες τελετές και προσφορές. Ο Αριστοτέλης στη «Ρητορική» λέει πως ο φθόνος χαρακτηρίζει ανθρώπους κατώτερης αξίας. Τέλος αποτελεί ένα από επτά θανάσιμα αμαρτήματα σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία.