Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παρότι αφορούν χρονικά έως και τις 31 Ιουλίου, δείχνουν πως στη χώρα μας ήταν έντονη η κυκλοφορία μολυσμένων κουνουπιών.
Ειδικότερα, από την αρχή επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2024 έως και το τέλος Ιουλίου, οκτώ χώρες της Ευρώπης ανέφεραν 69 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.
Με βάση τα δεδομένα του ECDC, το 59% των κρουσμάτων φέτος αφορούσε σε άτομα άνω των 65 ετών
Η πρώτη και η τελευταία ημερομηνία εμφάνισης περιστατικών ήταν αντίστοιχα η 1η Μαρτίου 2024 και η 25η Ιουλίου 2024. Εγχώρια κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (31), την Ιταλία (25), την Ισπανία (5), την Αυστρία (2), την Ουγγαρία (2), τη Σερβία (2), τη Γαλλία (1) και τη Ρουμανία (1). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στην Ευρώπη, αναφέρθηκαν 8 θάνατοι από την Ελλάδα (5), την Ιταλία (2) και την Ισπανία (1).
Περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε οι αριθμοί έχουν μεταβληθεί και η δραστηριότητα του ιού στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έως και τις 4/9 καταγράφηκαν συνολικά 140 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 17 θάνατοι.
Οι επικίνδυνες ηλικίες
Με βάση τα δεδομένα του ECDC, το 59% των κρουσμάτων φέτος αφορούσε σε άτομα άνω των 65 ετών, ποσοστό κοντά στον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (54%) για την ίδια περίοδο. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν παρόμοια, με το 91% των κρουσμάτων να νοσηλεύονται φέτος σε σύγκριση με το 94% της προηγούμενης δεκαετίας. Η θνητότητα εφέτος ανέρχεται στο 13% (μέχρι τις 31 Ιουλίου), ποσοστό παρόμοιο με το 11% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη δεκαετία.
Όλοι οι θάνατοι που αναφέρθηκαν φέτος αφορούσαν σε άτομα άνω των 65 ετών, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όταν η πλειοψηφία των θανάτων αφορούσε επίσης ηλικιωμένα άτομα. Νευρολογικές εκδηλώσεις αναφέρθηκαν στο 75% των κρουσμάτων εφέτος, σε σύγκριση με το 65% την προηγούμενη δεκαετία.
Το ECDC έχει καταγράψει κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια. Χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) που συνδέονται με ταξιδιωτικά κρούσματα περιλαμβάνουν την Αλβανία, την Ινδία, την Κένυα, το Μαρόκο, το Ομάν, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.