Σε εξέλιξη είναι η πρώτη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Τα «ΝΕΑ« καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί το κείμενο των εκατό μελών της Κεντρικής Επιτροπής, από την ομάδα των «87», όπου ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε εσωκομματικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν σε πρόταση μομφής.

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με εισήγηση που πραγματοποίησε, εξαπολύοντας πυρά κατά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των «87», του Παύλου Πολάκη και γενικότερα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη:

Κασσελάκης: Κάποιοι μετρούσαν τα κουκιά – Καταθέστε πρόταση μομφής

Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι κάποιοι μετρούσαν κουκιά για να δουν αν τους βγαίνει η πρόταση μομφής.

«Θα ήμουν ευτυχής  και λυτρωμένος αν πήγαινα αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα νωρίς αυτό που κάποιοι δεν έμαθαν τόσα χρόνια στην πολιτική. Να διαβάζω ότι θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ακόμη. «Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν ταλαιπωρημένο κόσμο, είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο είχε ακόμη αντοχές. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου. Και θέλω να δω να το κάνετε όχι κρυφά αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια».

Για αλλαγή ονόματος

Για το θέμα της αλλαγής ονόματος, ανέφερε πως πρότεινα ένα όνομα. «Δεν άρεσε, να τεθεί το όνομα και το λογότυπο σε διαβούλευση στο Συνέδριο και να παρθεί μία απόφαση».

Επίθεση σε Πολάκη

Ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε επίθεση προς το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη τον χαρακτήρισε αρχικά ως κρίκο στο κόμμα. Επέδειξε μία μη ορθή συμπεριφορά και όπως είπε παρασύρθηκε από μη ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε η δική μου ηθική επέβαλε τη διόρθωση του λάθους.

Αμέσως μετά τόνισε. «Αγαπητέ Παύλο ανεβάζεις φωτογραφίες με τα ψαρέματα και την οικογένειά σου και καλά κάνεις. Πού αρχίζει και που τελειώνει το lifestyle. Μήπως είναι αυτό αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής;  Εγώ φίλε Παύλο, δεν ντρέπομαι να κυκλοφορήσω και πάνω από 300 και κάτω από 300 μέτρα.» τόνισε με νόημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει» λέει ο Κασσελάκης

«Η ενότητα απαιτεί ενότητα στην ψυχή. Ενότητα στην καθαρότητα των προθέσεων. Ενότητα στην συντροφικότητα. Αυτή είναι η μόνη μου επιδίωξη. Μία νέα ενότητα. Να μπει τέλος στα οικόπεδα και τα οικοπεδάκια. Όποτε πάω να φύγω μπροστά, να σκεφτώ μία ριζική αλλαγή, βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα ακριβώς για να μην μπορεί να αλλάξει τίποτα. Γιατί όλα ήταν αποτελέσματα ισορροπιών» σημείωσε.

Αμέσως μετά τόνισε «ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως εισηγούμαι  την αναβάθμιση της ΚΕ με 201 μέλη. Θα συνεδριάζει όπως είπε 4 φορές το χρόνο, θα επεξεργάζεται τις προτάσεις των περιφερειακών επιτροπών.

Αμέσως μετά ο κ. Κασσελάκης τόνισε για την εκλογή προέδρου. Πρέπει – όπως είπε – να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, δηλαδή τα μέλη και τους φίλους . Ο πρόεδρος, σημείωσε ο κ. Κασσελάκης,  θα προτείνει στην ΚΕ τον γενικό γραμματέα, τον αναπληρωτή και τους γραμματείς και η ΚΕ θα ψηφίζει επί των προτάσεων αυτών. Παράλληλα, όπως είπε,  ο πρόεδρος θα είναι αυτός που θα ορίζει τον γενικό οικονομικό διευθυντή και τον εκπρόσωπο του κόμματος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  για το θέμα των υποκλοπών ενώ μίλησε για συγκάλυψη από πλευράς κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών.

Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια άφησε αιχμές για όσους θέλουν να προκαλέσουν εσωκομματικές εκλογές .

Τι είπε για Τσίπρα

Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έβαλε στην πολιτική. «Τιμώ την κυβέρνησή του, την κυβέρνησή μας. Έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες, τον νόμο Κατρούγκαλου, το μαξιλάρι και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης», υπογράμμισε για να προσθέσει.

«Η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο. το ότι δεν έγινε κάτι από τα δύο είναι προσωπική του επιλογή και το σέβομαι».

Αλλαγές για υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές

Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε ακόμη όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές να είναι επιλογές των μελών και να πρέπει να περάσουν από την ίδια κρίση της βάσης όλοι οι υποψήφιοι.

«Τα ψηφοδέλτια να ανήκουν στα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Απλά και δημοκρατικά. Ο πρόεδρος κρατάει μόνο την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Επικρατείας.  και προτείνω το ένα τρίτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας να προέρχεται από τη νεολαία» σημείωσε. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη εδώ.