Σε εξέλιξη είναι η πρώτη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Τα «ΝΕΑ« καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί το κείμενο των εκατό μελών της Κεντρικής Επιτροπής, από την ομάδα των «87», όπου ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε εσωκομματικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν σε πρόταση μομφής.

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με εισήγηση που πραγματοποίησε, εξαπολύοντας πυρά κατά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των «87», του Παύλου Πολάκη και γενικότερα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Όλες οι εξελίξεις

Φάμελλος: Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα

Βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος.

«Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα. Και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Τι προβλέπει το καταστατικό σε περίπτωση πρότασης μομφής

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής.

Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Πότε αναμένεται να ψηφιστεί η πρόταση μομφής

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση περί τις 20:00

Οι ερμηνείες γύρω από το καταστατικό και την πρόταση μομφής

Πλέον, στα πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής συζητείται η πρόταση μομφής και οι διαφορετικές ερμηνείες που κάνουν τα στρατόπεδα σε περίπτωση που αυτή περάσει από το σώμα.

Η ομάδα των «87» υποστηρίζει πως αν περάσει η πρόταση θέλουν να οριστεί σήμερα ημερομηνία εκλογών και το συνέδριο να έχει τυπικό χαρακτήρα επικύρωσης των υποψηφιοτήτων, όπως έγινε αντίστοιχα στις εκλογές του 2023.

Οι προσκείμενοι στον Στέφανο Κασσελάκη λένε πως αν περάσει η πρόταση μομφής θα πάνε στο συνέδριο και θα ζητήσουν να επικυρώσει το σώμα αν θα γίνει εκλογική μάχη ή όχι.

Υποψήφιος πρόεδρος ο Πολάκης αν περάσει η πρόταση μομφής

Ο Παύλος Πολάκης υπογράμμισε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αν δεν εκλεχθεί πρόεδρος θα παραμείνει στο κόμμα, όπως και αντίστοιχα αν δεν περάσει η πρόταση μομφής που κατατέθηκε (που στηρίζει και ο ίδιος), πάλι, θα παραμείνει στο κόμμα.

Στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Πίστεψα στον Κασσελακη και τον στήριξα. Έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νέα Αριστερά: Το κόμμα που κάποτε κυβέρνησε τη χώρα μετατράπηκε σε ριάλιτι σόου

Η αποχώρηση από το κόμμα Κασσελάκη δεν έγινε για τις καρέκλες λοιπόν αλλά επειδή ήταν πέρα από προφανής η πορεία εκφυλισμού, υπογράμμισε η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κύριος Κασσελάκης επιβεβαίωσε σήμερα ότι στα στελέχη που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά προσφέρθηκαν θέσεις, καρέκλες και αξιώματα. Η αποχώρηση από το κόμμα Κασσελάκη δεν έγινε για τις καρέκλες λοιπόν αλλά επειδή ήταν πέρα από προφανής η πορεία εκφυλισμού, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε Τραμπικό μόρφωμα, η γελοιοποίηση, η απαξίωση και τελικά η συρρίκνωση.

Σε έναν σχεδόν χρόνο ηγεσίας Κασσελάκη, το κόμμα που κάποτε κυβέρνησε τη χώρα μετατράπηκε σε ριάλιτι σόου παραγωγής τοξικότητας, παραπολιτικής και αντιπολιτικής, προσφέροντας σίγουρα πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον κ. Μητσοτακη από ότι αν είχε δεχτεί τελικά να γίνει Υπουργός του.

Έναν χρόνο μετά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του είναι οι πραγματικοί υπονομευτές, όχι μόνο για το κόμμα τους αλλά για το σύνολο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου».

Επίθεση Πολάκη σε Κασσελάκη

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Πίστεψα στον Κασσελακη και τον στήριξα. Έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρόταση μομφής από την ομάδα των «87» με 100 υπογραφές

Η ομάδα των «87» κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει στο πρωινό κείμενο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το κείμενο που κατατέθηκε για την πρόταση μομφής

Στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη:

Κασσελάκης: Κάποιοι μετρούσαν τα κουκιά – Καταθέστε πρόταση μομφής

Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι κάποιοι μετρούσαν κουκιά για να δουν αν τους βγαίνει η πρόταση μομφής.

«Θα ήμουν ευτυχής  και λυτρωμένος αν πήγαινα αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα νωρίς αυτό που κάποιοι δεν έμαθαν τόσα χρόνια στην πολιτική. Να διαβάζω ότι θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ακόμη. «Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν ταλαιπωρημένο κόσμο, είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο είχε ακόμη αντοχές. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου. Και θέλω να δω να το κάνετε όχι κρυφά αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια».

Για αλλαγή ονόματος

Για το θέμα της αλλαγής ονόματος, ανέφερε πως πρότεινα ένα όνομα. «Δεν άρεσε, να τεθεί το όνομα και το λογότυπο σε διαβούλευση στο Συνέδριο και να παρθεί μία απόφαση».

Επίθεση σε Πολάκη

Ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε επίθεση προς το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη τον χαρακτήρισε αρχικά ως κρίκο στο κόμμα. Επέδειξε μία μη ορθή συμπεριφορά και όπως είπε παρασύρθηκε από μη ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε η δική μου ηθική επέβαλε τη διόρθωση του λάθους.

Αμέσως μετά τόνισε. «Αγαπητέ Παύλο ανεβάζεις φωτογραφίες με τα ψαρέματα και την οικογένειά σου και καλά κάνεις. Πού αρχίζει και που τελειώνει το lifestyle. Μήπως είναι αυτό αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής;  Εγώ φίλε Παύλο, δεν ντρέπομαι να κυκλοφορήσω και πάνω από 300 και κάτω από 300 μέτρα.» τόνισε με νόημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει» λέει ο Κασσελάκης

«Η ενότητα απαιτεί ενότητα στην ψυχή. Ενότητα στην καθαρότητα των προθέσεων. Ενότητα στην συντροφικότητα. Αυτή είναι η μόνη μου επιδίωξη. Μία νέα ενότητα. Να μπει τέλος στα οικόπεδα και τα οικοπεδάκια. Όποτε πάω να φύγω μπροστά, να σκεφτώ μία ριζική αλλαγή, βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα ακριβώς για να μην μπορεί να αλλάξει τίποτα. Γιατί όλα ήταν αποτελέσματα ισορροπιών» σημείωσε.

Αμέσως μετά τόνισε «ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως εισηγούμαι  την αναβάθμιση της ΚΕ με 201 μέλη. Θα συνεδριάζει όπως είπε 4 φορές το χρόνο, θα επεξεργάζεται τις προτάσεις των περιφερειακών επιτροπών.

Αμέσως μετά ο κ. Κασσελάκης τόνισε για την εκλογή προέδρου. Πρέπει – όπως είπε – να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, δηλαδή τα μέλη και τους φίλους . Ο πρόεδρος, σημείωσε ο κ. Κασσελάκης,  θα προτείνει στην ΚΕ τον γενικό γραμματέα, τον αναπληρωτή και τους γραμματείς και η ΚΕ θα ψηφίζει επί των προτάσεων αυτών. Παράλληλα, όπως είπε,  ο πρόεδρος θα είναι αυτός που θα ορίζει τον γενικό οικονομικό διευθυντή και τον εκπρόσωπο του κόμματος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  για το θέμα των υποκλοπών ενώ μίλησε για συγκάλυψη από πλευράς κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών.

Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια άφησε αιχμές για όσους θέλουν να προκαλέσουν εσωκομματικές εκλογές .

Τι είπε για Τσίπρα

Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έβαλε στην πολιτική. «Τιμώ την κυβέρνησή του, την κυβέρνησή μας. Έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες, τον νόμο Κατρούγκαλου, το μαξιλάρι και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης», υπογράμμισε για να προσθέσει.

«Η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο. το ότι δεν έγινε κάτι από τα δύο είναι προσωπική του επιλογή και το σέβομαι».

Αλλαγές για υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές

Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε ακόμη όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές να είναι επιλογές των μελών και να πρέπει να περάσουν από την ίδια κρίση της βάσης όλοι οι υποψήφιοι.

«Τα ψηφοδέλτια να ανήκουν στα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Απλά και δημοκρατικά. Ο πρόεδρος κρατάει μόνο την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Επικρατείας.  και προτείνω το ένα τρίτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας να προέρχεται από τη νεολαία» σημείωσε. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη εδώ.