Η χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας για τις εκλογές ΕΔΕΚΑΠ είχε ως βασικό θέμα τον ορισμό των εκλογικών κέντρων. Και παρότι η ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αναβλήθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων για την επόμενη συνεδρίαση, τρία μέλη της Επιτροπής (Παντελής Καμάς, Γιώργος Αναγνώστου και Ειρήνη Σενετάκη) σε επιστολή τους άφηναν από το μεσημέρι αιχμές κατά της διαχείρισης της διαδικασίας από την πλευρά της ηγεσίας. «Πρέπει να αποτρέψουμε οι οργανωτικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών να αποτελέσουν ένα “πάρε – δώσε” μεταξύ υποψηφίων προέδρων και ανοίκειων οργανωτικών συμφωνιών» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ζητώντας η αύξηση των εκλογικών τμημάτων να γίνει με κανόνες διαφάνειας.
Τα τρία μέλη, που δεν πρόσκεινται στην πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός των διαδικαστικών που αφορούν τον αριθμό των εκλογικών κέντρων, τη διεύρυνση και την κατάργησή τους με βάση τον χάρτη του 2021 και συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία, ζητούσαν την αύξηση των εκλογικών τμημάτων σε περιοχές που την προηγούμενη φορά είχαν παρατηρηθεί ουρές, δηλαδή στα αστικά κέντρα – στην Αττική, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις πρωτεύουσες των νομών της υπόλοιπης επικράτειας. Η υπόνοια που διακινείται ως φημολογία αφορά και τη διαχείριση των εκλογικών τμημάτων της Κρήτης, ένα προνομιακό πεδίο για την ηγεσία.
Το ασυμβίβαστο Δούκα
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το ζήτημα που απασχολεί, σ’ αυτή τη φάση, τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ασυμβίβαστο που ισχύει με βάση το καταστατικό για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στις αρχές του καλοκαιριού είχε δηλώσει πως κανείς δεν αποκλείεται από τη διαδικασία, η οποία θα είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται και πως ο σκόπελος θα ξεπεραστεί, υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στελέχη που πρόσκεινται τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους υποψηφίους που «σήκωναν» το θέμα το ασυμβιβάστου – κι αυτό, παρότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Ιούνιο, όταν ο Δούκας είχε εκδηλώσει πρόθεση να κατέβει υποψήφιος, κανείς δεν είχε εγείρει παρόμοιο ζήτημα.
Πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί θεσμικά το θέμα; Τρεις επιλογές υπάρχουν: η πρώτη είναι να γίνει σχετική ερμηνεία από την ΕΔΕΚΑΠ σε ένα ασυμβίβαστο που είναι έτσι κι αλλιώς προβληματικά γραμμένο και θα μπορούσε, ανάλογα ποιον ρωτάει κανείς, να περιλαμβάνει και εν ενεργεία βουλευτές, καθώς απαγορεύει υποψηφιότητα σε μονοπρόσωπη θέση όποιου «μέλους του φορέα κατέχει, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση».
Διαρκές Συνέδριο μιας μέρας
Σε αυτή τη φάση, αυτή η επιλογή κερδίζει το λιγότερο έδαφος, καθώς δεν είναι αρκετά σαφής αν κάποιος θελήσει στο μέλλον να προσβάλει την εκλογική διαδικασία. Οι δύο άλλες επιλογές που συζητιούνται είναι η διεξαγωγή διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Σεπτεμβρίου που θα επιτρέψει θεσμικά τη συμμετοχή όλων και η μετατροπή της συνεδρίασης την επόμενη Κυριακή σε Διαρκές Συνέδριο της μιας μέρας, με στόχο την αλλαγή του συγκεκριμένου σημείου του καταστατικού. Από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως αναζητούν την πιο καθαρή λύση, ενώ στο στρατόπεδο του Δούκα θεωρούν πως το θέμα έχει κλείσει ήδη από την Κεντρική Επιτροπή στα τέλη Ιουνίου, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την πρόθεσή του στο ανώτατο όργανο χωρίς κανείς να εγείρει θέμα – δεν έχουν σκοπό, λένε, να σηκώσουν τους τόνους.
Ανεξαρτήτως προθέσεων, οι πιθανότητες η υποψηφιότητα Δούκα να κοπεί, μετά και τη σχετική δημόσια τοποθέτηση Ανδρουλάκη, επί της ουσίας δεν υφίστανται. Ομως ο τρόπος που το θέμα του καταστατικού θα «παίξει» στον δημόσιο διάλογο είναι και θέμα επικοινωνίας για όλες τις πλευρές, είτε το θέμα τις αφορά άμεσα είτε όχι.