Δεν είναι άγνωστο ότι οι φυλακές του Ισραήλ αποτελούν τόπο μαρτυρίου για τους Παλαιστίνιους που κρατούνται εκεί – χωρίς πολλές φορές να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Υπάρχουν πάνω από 9.900 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινά στρατόπεδα κράτησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κρατούμενοι από τη Γάζα
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz παρουσίασε αποκαλυπτικά πλάνα από τις φυλακές Μεγκίντο, με τις ισραηλινές αρχές να κάνουν κυνικά λόγο για «άσκηση ρουτίνας».
Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων (PPS) κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα μετά τη δημοσίευση του συγκλονιστικού βίντεο που καταγράφει τα βάναυσα βασανιστήρια Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Το βίντεο, το οποίο προβλήθηκε χθες, απεικονίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές Μεγκίντο να δέχονται επίθεση από αστυνομικά σκυλιά, ενώ τα χέρια τους είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους και βρίσκονται πεσμένοι μπρούμυτα στο έδαφος.
Τα πλάνα που ανάρτησε η Haaretz κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και των διεθνών ΜΜΕ:
Video footage of Palestinian prisoners being mistreated and humiliated by Israeli security officers has been released online by Israeli newspaper Haaretz.
The footage shows inmates at the Megiddo Prison in northern Israel being handcuffed and lying face down whilst a guard runs… pic.twitter.com/rgoAtedUV2
— TRT World (@trtworld) September 7, 2024
«Μόνο ένα μικρό μέρος»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η PPS τόνισε ότι το βίντεο αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των συστηματικών βασανιστηρίων που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε διάφορες ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα κράτησης.
Η παλαιστινιακή οργάνωση επέκρινε «τις προσπάθειες της ισραηλινής κατοχής να κάμψει τη θέληση των Παλαιστινίων κρατούμενων, να ενσταλάξει φόβο στις οικογένειές τους και να υπονομεύσει τη συλλογική συνείδηση του παλαιστινιακού λαού, μεταδίδοντας εξευτελιστικές και βασανιστικές εικόνες με το πρόσχημα των διαρροών».
Ο ρόλος του ακροδεξιού υπουργού Μπεν-Γκβιρ
Η PPS κατηγόρησε τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τον ακροδεξιό υπουργό Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ότι διαρρέει σκόπιμα αυτές τις εικόνες για να καυχηθεί για την κακοποίηση των κρατουμένων.
«Αυτή η στρατηγική», λέει η παλαιστινιακή οργάνωση δικαιωμάτων, «αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης για να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον στην πρόκληση βλάβης στους Παλαιστίνιους. Ο Μπεν-Γκβιρ έχει χρησιμοποιήσει τη δυσχερή θέση των Παλαιστίνιων κρατούμενων για να συγκεντρώσει υποστήριξη εντός της ισραηλινής κοινωνίας και να ικανοποιήσει την επιθυμία του για εκδίκηση μετά τον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα)».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η διάδοση τέτοιων εικόνων έχει ως στόχο να επηρεάσει τη συλλογική αντίληψη για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι κατέχουν ιδιαίτερη θέση στον παλαιστινιακό αγώνα.
«Χρησιμεύει επίσης ως ένα πρόσθετο εργαλείο εκφοβισμού και διασποράς φόβου μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών, ενώ ενισχύει ορισμένα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τις συνθήκες φυλάκισης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η PPS επιβεβαίωσε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζει το Ισραήλ κατά των κρατουμένων αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας, συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις ισραηλινές αρχές.
Ωστόσο, σημείωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, αυτά τα εγκλήματα και οι πολιτικές έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα βιαιότητας, με την εισαγωγή νέων μεθόδων για την εμπέδωση αυτής της καταπάτησης δικαιωμάτων.
Μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024, υπάρχουν πάνω από 9.900 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινά στρατόπεδα κράτησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κρατούμενοι από τη Γάζα που κρατούνται σε ισραηλινά στρατόπεδα, σημειώνει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο ομαδικός βιασμός Παλαιστίνιου στο κολαστήριο του Σντε Τεϊμάν
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στις αρχές Αυγούστου κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς στρατιώτες στο διαβόητο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν στο νότιο Ισραήλ.
Τότε τα πλάνα είχαν μεταδοθεί από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 και επαληθευτεί τόσο από το Al Jazeera όσο και από τον Guardian.
Προσοχή, σκληρές εικόνες: